En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - januari
Information och inspiration – Månadens Blomma – januari 2008

Med ett nytt år föds ny energi, nya krafter och ny lust. Vi önskar oss ett rikt blomstrande år och hoppas kunna förmedla både inspiration och glädje med våra tips och evenemang. Månadens blomma för januari är begonia Big Flower/Superstar och en härlig
lök/knölmix av pärlhyacint, iris och krokus.

Vi går mot ljusare tider och hoppas på en tidig vår. Fram till dess kan vi fresta oss själva med blommande lökar.

Lökväxter ger en känsla av renhet, pånyttfödelse och hopp. I handeln finns lökväxter i kruka redan tidigt på året. Vi ser dem ofta och gärna lysa upp balkonglådor, krukor på förstutrappen, rabatter och det dukade bordet. Är vädret milt kan de tidigt pryda entrén till huset.

Generellt sett tål lökar någon minusgrad men fryser det på är det lätt att täcka över med säckväv eller ställa in krukan i ett förråd över natten.

De vi valt ut går i svala blåtoner och fungerar utmärkt att kombinera i en kruka.

Iris är en lågväxande knölväxt med en fräck och lite spretig blomma i djupaste blått.

Pärlhyacintens söta små ballongkjolar i blåtoner eller vitt gör sig fint i större mängd och de blir mellan 10-15 cm höga.

Krokusen är stolt och stel men visst är det härligt när de står i givakt i krukorna med sina härliga färger. Bladen lika gräs och får det att se ut som tunna pappersstrå och även krokusen är en låg växt.

Tillsammans eller enskilt ger dessa lökar en vårkänsla som är mycket välkomnande. Den gemensamma nämnaren för dessa är ”lättskött”.

Lökväxter kräver nästan ingenting mer än att få synas och få en skvätt vatten då och då.

Begonia Big Flower är som namnet antyder en storblommande begonia som verkligen hjälper till att lysa upp din hemmiljö under den ofta grå och trista perioden som vi upplever i januari.

Det latinska namnet är Begonia x hiemalis och denna sort tillhör Big Flower-gruppen.

Växten är fyllig och tålig. De extremt många (till antalet) kronbladen med underbar lyster vecklar ut sig till härligt stora blommor över ett frodigt bladverk.

Växten finns i rött, gult, rosa och violett med variation i nyanser. När plantan väl blommat över slänger du den, då den betraktas som en engångsväxt.


Tankar om blommornas plats i vår verklighet Jag kan inte föreställa mig en värld utan blommor. Det kan låta naivt, jag vet.


Hur skulle den se ut? Fundera över det. Många människor tar blommor och växter förgivet. De ser dem inte, märker inte mattan av krokus som breder ut sig runt benen eller äppelblommorna i trädens kronor.

Buketten de fick vissnar snart utan vatten för den står ju inte ens i en vas. Men hur skulle det egentligen se ut? Ett kalas, en trädgård, en begravning, ett bröllop, en
sommaräng, en kyrkogård, en vandring, en tragedi, en tröst, en seger, en vårpromenad, ett hem, jag kan tänka mig många fler tillfällen och platser där blommor har en kraft som är svår att mäta.

För oss som bor i ett land med en lång, grå, blåsig och kall vinter undrar jag hur våren skulle se ut utan blommor och växter. Hur skulle vi känna oss? Hur skulle vi vara?

Jag tror nämligen att det är blommornas och växlighetens kraft som hjälper oss, inspirerar oss, ger oss energi, hopp och lust att leva. Jag har förstås inget vetenskapligt belägg för dessa teorier.

Tänk er en verklighet utan växtlighetens pånyttfödelse och variation. .

Ingenting skulle egentligen ha en början och ingenting skulle ha ett slut.

-I sommar ska vi gifta oss,
-den första maj ska jag sluta röka,
-härligt med två veckors semester redan i vår,
-bäst att gå ner lite i vikt innan sommaren kommer, är uttryck som definierar tid och säsong

Tänk nu bort växtligheten och säg uttrycken igen.

För mig är våren ingen vår utan spirande lökar i rena och klara färger. Jag ser dem överallt och lagrar bilden långt inuti mig. Om det så bara är en enda lökblomma som tittar fram på min balkong så är det faktiskt vår.

Då tar jag en kopp kaffe och sitter där och tittar på den, säger hej och hoppas den kan stanna länge.

Sen sitter vi mest tysta och bara tittar på varandra, blommorna och jag.

I krukorna vill jag dekorera med en blandning av detaljer, udda saker som gör mig glad och som är vackra för mig, ovanliga fjädrar, vackra sirliga bokstäver i plåt, stora dekorerade pärlor som matchar mina lökar, ett par små bokmärken uppträdda på fin aluminiumtråd, en fin sten från Grekland och kanske någon detalj som sätter en spirituell eller religiös prägel. Det blir personligt och harmoniskt med udda detaljer.


Så sköter du din Begonia Big Flower/ Superstar

Placera den ljust men inte i direkt sol.
Rumstemperatur.

Jorden kan torka ut lite mellan vattningarna.
Se till att inget vatten står kvar i krukan då växten snabbt kan ruttna.

Undvik att låta växten stå över ett värmeelement då luften blir torr och varm och torkar snabbt ut plantan.


Så här sköter om dina lök/knölväxter iris, pärlhyacint och krokus

Köp en kruka med fördrivna lökar.


Plantan kan vara grön vi inköpstillfället.

Plantera om den i din ytterkruka, som utfyllnad i rabatten (vid varmare tidpunkt), inomhus eller på den inglasade balkongen.

Lite vatten vid extrem torka. Placera vårlökarna i ljust, soligt och skyddat läge.