Grönskande möster

När så julmaten sinat, granen dansats ut och vi börjar plocka undan vårt guld och glitter, då uppstår sköna tomrum. Vi vänder blad och söker förnyelse. Om längtan efter vår och grönska är stark kan vi skapa oss en oas av grönska inomhus, till dess att vi kan njuta av björkens musöron. Skapa en vilsam plats med frodiga växter nära ett fönster där du kan sitta och göra det du gillar bäst.

Ett par favoriter vi plockat fram är den vackert mönstrade Kalatean, som finns i olika bladformer och höjder. Bladen är dessutom vackert röda på undersidan. Plantera gärna ihop tre sorter, med olika bladverk, i en svart eller brun kruka och dekorera nertill med lite träfiber eller cocosfiber. Detta passar fint in i den mer rustika, lantliga miljön eller i ett hem med afrikanska eller asiatiska influenser. Den lågväxande Kalatean kan också grupperas ihop fint i ett djupt svart fat som dekoreras med svarta kvistar, stenar och lite röd sand. Kalatean är fantastiskt dekorativ i sig själv så undvik för mycket pynt runtomkring. Sorterna C. medallion, C. rotundifolia samt C. rufibarba har mycket vackra mönster på bladen som först visar sig som rosaröda strutar innan de sedan rullar ut sig och visar hela sitt mönster.

Kalatean tillhör strimbladsväxter och behöver ljus för att behålla de vackra mönstren på bladen, dock inte i direkt sol. Öst eller väst fönster fungerar fint. Vill ha regelbunden vattning och dusch på bladen flera gånger i veckan med kalkfritt vatten. Blomjord uppblandad med lecakulor är lämpligt. Näring kan ges från vår till höst varannan vecka.