En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - februari

Februari bjuder på två helt olika blommor, primula och kornettblomma. En växt som med fördel gillar livet utomhus och en växt som med fördel gillar livet inomhus. Den som gillar orkidéer kan hitta en ersättare här i sorten ”Domino”, en kornettblomma med lång stängel likt en orkidé. Primulan är en härlig primör som är en härlig färgklick i fönsterkarmen. Oftast hittar vi den i många olika färger som var och en skänker glädje. Kornettblomman förstår vi varför den har fått sitt namn, formen på blomman och stjälken påminner verkligen om en kornett vid lite fantasi.

Månadens blommor i februari är olika i sina uttryckssätt, vivan med sin självklara närvaro och kornettblomman med sin lite mer blygsamma framtoning. Så här års längtar vi  fter färg och dessa två växter ger oss både vårkänsla och färgklick.

Från tidig vinter till tidig vår finns vivorna i handeln. Ta in dem och pryd bord och fönster och njut i några veckor tills blommorna vissnat. Släng dem sedan eller ställ dem svalt tills det är frostfritt ute. Plantera direkt i jorden och du kan njuta av återkommande blomning.

På vårkanten gör sig vivor i sprakande färger fint i krukorna på uteplatsen medan kornettblomman pryder hemmets insida.


Vivor finns att köpa tidigt på året och i färger som t.ex. gult, blåviolett, cerise, röd, rosa och vit medan kornettblommorna finns bl.a. i en varierande
färgsättning av violett och vitt.Jordviva, eller Primula vulgaris, består av en ganska tät bladrosett med blommorna på korta stjälkar i mitten. Växten trivs i fuktig och humusrik jord, blommar i några veckor inomhus och sedan slänger man den. Har man möjlighet planteras den ut då det är frostfritt, gärna i rabatter, krukor eller stenpartier.

Jordvivan blommar som vackrast mellan april och juni och blir ca 15 cm hög. På grund av sitt låga växtsätt bör man placera den längst fram i rabatten och för övrigt synligt. Många primulasorter har sitt ursprung i Asien, så även  Primula vulgaris som härstammar från Europa och Afrika. Namnet primula är en ihop skrivning av de latinska orden ’herba primula veris’ som betyder vårens första ört. Ordet vulgaris står för vanlig eller allmän. I Sverige växer ca sju primularter vilt i vår natur men det finns uppåt 400 arter totalt sett. Vanligast som krukväxt är Primula vulgaris.Kornettblomman, Streptocarpus x hybridus, är en växt som passar det lilla rummet. Blommorna är gracila och vackra på tunna stänglar. Stänglarna utgår ifrån mitten av en bladrosett med ovala, gröna blad. Färgnyanserna varierar stort men vanligast är violetta blommor.

 Det finns minisorter och stora sorter och många däremellan. Vissa är ovanligare än andra. Detta släkte omfattar ungefär 130 arter med spridning i tropiska Afrika och Asien. Den gemensamma nämnaren inom släktet är de rörlika blommorna och de håriga bladen.

P.g.a sitt svaga och tunna rotsystem tål den inte attstå i fukt och trivs därför naturligt i bergspartier där vattnet snabbt rinner undan. Den trivs när den får växa skuggigt och svalt men klarar sommartemperaturer på upp till 30 grader.

I början på 1800-talet anlände de första exemplaren av en streptocarpusart till Kew Garden i England. Dessa kom att få stor betydelse för odlingen av växten som krukväxt.

Inte förrän på 80-talet började namnet kornettblomma, som blomman heter idag, att användas i större utsträckning.


Så sköter du din Primula vulgaris:

Placeras ljust men inte i full sol. Står den i söderfönster behöver den skyddas mot starkt solljus. Står den ljust och svalt blommar den längre.


Primulan mår bra i något svalare temperatur än rumstemperatur. Placera den inte vid eller över ett element. Jorden bör hållas jämnt fuktig och inget överflödigt vatten bör stå kvar i krukan. Näring behövs inte. I rabatter är blomningen återkommande. Rensa bort vissnade blommor så att nya kan komma fram.


Så sköter du din Kornettblomma:

Placering i öst eller västfönster och skyddas mot starkt solljus. Vattnas med rumstempererat vatten, gärna underifrån, p.g.a rötternas känslighet. Trivs i något svalare temperatur än rumstemperatur. God dränering i krukan gör att inget vatten står kvar. Undvik att få vatten på bladen eftersom det kan uppstå fläckar.

Den får naturligt gula blad på hösten när den gör sig av med växtdelar. Näring kan ges varannan vecka under blomningen. Många sorter är fleråriga. Klipp av överblommade stänglar med sax för att inte skada växten. Kan planteras om i ny och fräsch krukväxtjord.


Inspiration - Februari 2008
 

En tendens jag kan se tydligt för nästa år är att de starkt mättade färgerna är på intåg. Oavsett om det gäller inredningsaccenter, väggar och tapet eller krukor och växter så finns en stark prägel av färg.

I en av de färgrika trenderna känns inspirationen hämtad ur en folkdräkt från dalarna men transformerad till ”beach08”. Man anar ett visst ursprung i hantverkstradition och detaljrikedom men detta har vävts samman med humoristiska inslag av plast och konstgjorda prydnadsdetaljer. Mönstren påminner om kurbitsmålerier, randiga bomullstyger à la tidigt 1900-tal och vävda bonader i allmoge stil.

Vi kunde se denna trend skymta fram redan innan årsskiftet, bl.a. i Gudrun Sjödéns vackra julkollektion men även som inslag i heminredningsbutiker.

En annan färgrik trend ser vi naiva mönster, mycket humor, kitsch och oväntade inslag. Det sägs att de humoristiska inslagen inom inredning och trädgård fortfarande växer sig starkare som en reaktion mot hur samhället, i ett globalt perspektiv, påverkar oss.

Vi vänder oss gärna mot något som ger snabb njutning, snabb effekt på oss, som får oss att le, skratta och för ett ögonblick glömma växthuseffekter, översvämningar och annat som vi inte heller har någon kontroll över.
Gemensam nämnare är stark färg. 

Jordvivorna kan med fördel användas om man vill anamma denna färgexplosion. Sätt flera stycken i en korg eller låg kruka och blanda färgerna vilt. Tillsätt konstgjorda detaljer som t.ex. naiva blommor på långa pinnar, flirtkulor i glada färger på pinnar, drinkpinnar eller färgade band med roliga mönster, och som draperas rikligt runt korg eller kruka.

 Kornettblomman upplevs lite mer blygsam i jämförelse är vacker som solitär i en mindre miljö där den inte kommer bort bland annat som stjäl uppmärksamheten. Den lämpar sig bättre till en mer dämpad färgsättning där den kan förstärkas av inredningsaccenter av närliggande nyanser.

Placera den där du kan komma nära och njuta av den. I ett rum med svala färger som dessutom går mot grått är denna växt ett underbart komplement


Inköpsställen