En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - mars

Vi väljer ett samlat begrepp för Månadens blomma i mars = klassiker.
Klassiker no.1
En av svenskarnas klassiker är pelargonen. Valet har dock gått på den underbart blommande pensépelargonen.

Klassiker no.2
Den andra klassikern är saintpaulian. Här i mars också i en udda tappning med sina brokiga blad.

Inspiration

Underbara mars är snart här med lärkan högt i skyn, tussilago och snödroppar,yrvakna flugor och kraxande gäss. Vi börjar vakna ur vår vinterdvala och träffa våra likbleka vänner på ”riktigt”, öga mot öga. På promenaderna under droppande hustak smids planer för vår och sommar och ibland stannar vi upp och bara känner hur det känns där i ljuset med en gnutta värme mot ansiktet.Blommor ger oss välbehövlig och snabb njutning, som en vitamininjektion, och för många är blommor det som gör inredningen komplett. När vi städat, innan
gästerna kommer eller inför helgen är det blommorna som är kryddan.

Oavsett om vi ger blommor till andra eller unnar oss själva känns det lyxigt och nästan ceremoniellt när de packas upp, sätts på plats och beskådas. Växter bör hanteras som små barn, med varsamhet, ödmjukhet, nyfikenhet och beundran. Ibland glömmer vi det och lämnar växten i ett tillstånd som skulle kunna liknas vid det som uppträder efter något dygn då en människa lämnats ensam i en oförbarmande öken, utan vatten, förmodligen djupt hallucinerande. Andra gånger vattnar vi ihjäl stackarna.
 
Visst är ju huvudsaken med blommor och växter att glädja någon annan eller sig själv och det får man inte glömma bort, men att köpa en växt innebär också ett åtagande som får konsekvenser om det inte sköts på rätt sätt. Med sökmotorernas
hjälp på Internet kan man numera hitta information om de mest ovanliga växter och dess skötsel inom loppet av någon minut. Ta dig tid och läs på lite om din nya växt och vad den vill ha, det är värt det. Tryck ut en fin liten kom-ihåg-lapp och lägg den under krukan eller där du kan se den. Våra lättskötta månadsblommor, brokbladiga saintpaulia och pensépelargon, är väl värda att satsa på men tänk på att emballera dem väl mot kyla och vind vid transport utomhus, även om så bara för en kort stund. Butiken bör kunna emballera med tidningspapper som skydd mot eventuell kyla och som även skyddar mot stötar.

Saintpaulia, Saintpaulia ionantha, med brokiga blad blommar med enkla eller dubbla blommor i nyanser som violett, rött, blått och rosa. De finns tillgängliga i stort sett hela året och i lite olika storlekar. Bladen har en luden karaktär och är mönstrade i nyanser som t.ex. ljusgrönt, mörkgrönt, gulgrönt, creme och vitt. Brokigheten nar namngivits med beskrivningar som t.ex: Mosaik-brokigt,Lilian Jarret-brokigt eller Tommie Lou-brokigt. Blommorna sitter i en grupp i mitten av bladrosetten och blommans färg varierar i blått, violett, rosa, cerise och vitt. Det finns även mönstrade blommor finns.

Fördelen med saintpaulian är att den trivs i våra vanligaste rumstemperaturer vilket gör den mer lättskött än många andra växter. Den klarar också lite torka då den kan lagra lite vatten i de köttiga bladen. Saintpaulian är en överlevare och blommar villigt om. Saintpaulian hör till familjen gloxiniaväxter och har sitt ursprung i Tanzania. Den fick sitt namn efter en tysk baron Walter von Saint Paul-Illaire som upptäckte växten i en afrikansk koloni. Ionantha betyder violblommig. Växten kallas också Usambaraviol.I det stora växtsläktet finns ca 20 arter varav många är direkt hotade på dess naturliga växtplatser i Tanzania och Kenya. I vilt tillstånd är blommorna blekblå eller vita.

Pensépelargonen, Pelargonium pensé-gruppen, är en liten grupp pelargoner som är nära släkt med engelsk pelargon. Klasar av violformade blommor i rosa, vitt eller lila översållar växten under tidig vår fram till och med juni.Blommorna har två eller flera färger med ljusare och mörkare nyanser. En sortgrupp kallas ’Tip Top’ och är en av de vanligare. Är det en äkta pensépelargon/änglapelargon bör man känna det på en svag citrusdoft från bladen. Den härstammar då från en korsning med den citrusdoftande Pelargonium crispum.

 Den första änglapelargonen som finns dokumenterad hette Angeline och detta namn hänger kvar än idag som änglapelargon. Pelargonen härstammar från Sydafrika och har odlats sedan 1600-talet i Sverige. På 1800-talet slog den igenom och odlades i stora mängder som krukväxt. Pelargonen är älskad av många och av flera generationer som ett vår-och sommartecken, som en symbol för hemtrevnad, och för något som skulle kunna kallas svenskt, rätt och slätt. pelargonen är även en älskad krukväxt i många sydeuropeiska länder där man kan se dem översålla terrasser och balkonger, i lådor och krukor. Man delar in pelargoner i olika grupper varav pensépelargonen/änglapelargonen är en och doftpelargonen är en annan o.s.v.
Så sköter du din pensépelargon:
· Placeras i halvskugga, ljust eller i full sol.
· Rumstemperatur samt utomhus under sommaren, vintertid svalare 10-12 grader för att kunna få nya knoppar.
· Vattnas regelbundet och på vintern sparsamt.
· Näring kan ges under växtperioden.

Så sköter du din brokbladiga saintpaulia:
· Placeras i rumstemperatur med halvskugga om sommaren och ljust under vintern, inte under 16 grader.
· Hög luftfuktighet.
· Ev. extra belysning under vintern. Ljus är avgörande för riklig blomning.
· Vattnas med rumstempererat vatten uppifrån eller på fat. Vatten på bladen ger fläckar.
· God dränering så att vattnet rinner undan och inte blir stående. Det kan skada känsliga rötter. Kan torka 1cm
djupt innan vattning.


Inköpsställen