En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - april

April är här och vi kan njuta av blomsterprakt både inomhus och utomhus. Denna månad vill vi presentera Stjärnklocka och Fjärilsblomster, två växter med riktig försommarkaraktär.

Inspiration

April är månaden då vädret påverkar oss ungefär som en bergodalbana gör. Slask ena dagen, glass i solen andra dagen och sen är det hagelskurarna och svart på himlen. Vi börjar vistas större delen av dagarna utomhus och det är
härligt att njuta av den blomsterprakt som prunkar i trädgårdar, kolonier, parker, i krukor och på balkonger.
Vi välkomnar ännu mer färg i vår tillvaro och vintern känns redan avlägsen. Färg är något som man även har anammat i vårens olika trender.

Från Holland har vi trenden Colourful Grey där man spelar på kontrasten mellan alla olika typer av neutrala, grå nyanser på krukor, vaser och skålar och det färgstarka i blommorna. En spännande  ammansättning som kan upplevas både sval och varm. Framförallt är det mycket cerise, rosa, vinrött, rött och
orange som är givna färger inom trenden. Här kan man tänka sig att kombinera röd-rosa fjärilsblomster i grå djupa fat, skålar eller krukor. Ett tips är att använda grå singel för att täcka jorden och ge en renare look.
 
Trenden är ganska avskalad på dekor men man har istället tagit fasta på att hitta spännande former på krukor och växter som kan framhäva varandra. Även inom den danska trenden Colourdrops har man tagit fasta på starka kulörer. Här fokuserar man på orange, rosa och ceriserött i en härlig explosion. Överlag kan man se att det som förenar de olika trendgrenarna i år är den röda färgen i stor utsträckning. Stjärnklockan passar bättre in i trenden där fokus ligger på inspiration från kulturen kring folkliv. En trend som känns fräsch och kul med mönster som känns igen från allmoge, kurbitsmålning och folkdräkter. Glada färger blandat med framförallt prickiga mönster i skarp kontrast mellan t.ex vitt-rött eller vittgrönt. Blått, gult, orange och rött med rent vitt som kontrast känns vårfrint. Vi ser den både inom inredning, textil och kläder.
Glad vår!

Stjärnklockan ger mycket glädje inomhus med sina många, små klockor. Senare på våren kan den planteras ute och blommar då rikligt och länge med rätt skötsel. Fjärilsblomster är en riktigt romantisk växt som passar bättre att ha ute vid denna tid. Stjärnklocka, Campanula poscharskyana Stjärnklocka, Campanula poscharskyana, passar i ampel med ett lätt hängande växtsätt men även som en krukväxt.

Campanula betyder liten klocka på latin och dessa små klockor finns i vitt och i en variation av blå nyanser. Tittar man på blommorna ser de mer ut som stjärnor med sina 5-6 kronblad. Tidigt på våren trivs den bra i soliga och ljusa söderfönster eller t.ex. inglasade miljöer. Stjärnklockan härstammar från bergiga områden i Sydeuropa. Rankorna kan bli upp till 25 cm långa men själva växten är låg, ca 10 cm. Till en början kan man njuta av blomningen inomhus, gärna i en lite högre kruka eller i en ampel. Har man möjlighet att plantera stjärnklockan i balkonglådor, höga utomhuskrukor och urnor eller hängande i amplar under sommaren är det ett stort plus.


Fjärilsblomster, Schizanthus pinnatus, härstammar från Sydamerika men är numera en omtyckt trädgårdsväxt. Dess blommor kan liknas vid en orkidé och den kallas ibland för  fattigmansorkidé. Den blommar i ljuva nyanser av rött, rosa, violett, blåviolett och vitt. Kronbladen har lite varierande färg i varje blomma med gult i mitten. Fjärilsblomster är ettårig och planteras i ljusa lägen eller något skuggigt där den blommar fram till september. En färdigutvecklad växt mäter ca 40 cm i höjd vilket är bra att veta då man planerar sin kruka, balkonglåda eller rabatt.Det går också utmärkt att plantera den i rabatten där den övervintrar. En skyddad, ljus växtplats är en förutsättning för att få en rik blomning men undvik stekande direkt sol. Regelbunden vattning i väldränerad jord, där inget vatten blir stående, är det bästa för stjärnklockan. Rötterna klarar inte av att bli stående i vatten. Det är bra att nypa bort de överblommade rankorna vid basen efterhand så att nya knoppar kan bildas.

 
Så sköter du din stjärnklocka:
Inomhus placeras den ljust och gärna svalt men det går även bra i rumstemperatur.
Trivs i ampel eller höga krukor
Planteras ut under sommaren på ljus växtplats i skyddat läge där den kan övervintrar.
Vattnas regelbundet med god dränering så att rötterna inte ruttnar.
Näring ges regelbundet varannan vecka under sommaren.

Så här sköter du din fjärilsblomster:

Placeras utomhus i krukor eller rabatter.
Ljust till något skuggigt läge.
Regelbunden vattning underifrån.


Inköpsställen