Årets Pelargon

Blomsterfrämjandet utser varje år en sort eller sortgrupp som förtjänar uppmärksamhet för sin skönhet.

Tulpanpelargonen är en pelargon av typen zonale och blommorna påminner verkligen om en tulpan. Hittills har tulpanpelargonerna fått sina namn efter tjejer eller kvinnor. Tulpanpelargonen finns i olika rosa- röda- och laxfärgade nyanser och med ca 8 registrerade namnsorter.

Tulpanpelargonen har sitt ursprung i USA där den kom fram i mitten av 1960-talet och först 20 år senare gjorde den entré i Europa. Det var två bröder, Robert och Ralph Andrea som upptäckte den nya varianten ur en odling av sorten Fiat.

De små blommorna som sitter i klasar har ett tulpanformat utseende och består till största delen av fem till åtta kronblad som inte öppnar sig fullt ut, de står där och liknar tulpaner under hela sin blomningsperiod. På kronbladets insida är färgen oftast intensivare än på utsidan.

Trädgårdsmästarens tips är att placera tulpanpelargonen under tak. Då den har blommor som inte helt slår ut kan det vara risk för att regnvatten samlas inne i själva blomman. För övrigt är tulpanpelargonen tålig pelargon.

Odlingen av tulpanpelargoner är inte så stor i Sverige och man får se det lite som en raritet för den som inte har provat på någon udda sorts pelargon tidigare.

Omvärdera begreppet ”tantblomma”!
Utan att ha gjort en större marknadsundersökning kan vi vara ganska överrens om att pelargonen har fått stämpel på sig att vara en tantblomma som är placerad i någon romantisk veranda med spetsgardiner, men med sitt grova gröna bladverk och robusta blomstänglar passar den utmärkt även i modern strikt minimalistisk inredning.