En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Juni

Med en varm och solig månad lyfter vi fram blomstertobak och praktportlak.
En som vill ha vatten och en som klarar lite tuffare förhållanden.


Inspiration

Juni är den ljuva månaden, med strilande regn, spirande ängar, betande kor och en början på sommaren. Sommaren har alltid med sig en romantisk atmosfär när den kikar runt hörnet i slutet av maj.

Romanserna virvlar och vibrerar i luften liksom surrande bin och humlor. Nu börjar vi längta efter småblommigt på uteplatsen eller nya, fräscht randiga markistyger på balkongen. Det känns alltid som att juni bara är början på sommaren och att det är långt långt kvar till grillkolen svalnat för sista gången eller sista potatisen
är plockad och så……….vips! så är den slut och likaså semestern.

Varje sommar har också en ljuv trendlinje där de svala pastellerna är gällande. Detta år är inget undantag. Sirliga mönster på krukor och tyger signalerar ett
feminint uttryck.

Material som glas, marmor, keramik och porslin i organiska former sätter en sensuell prägel på trenden. Bostaden rensas på onödiga slit och släng prylar och man vill omge sig med personliga saker och saker som
har en historia. Resultatet är en feminin och sensuell, ren och sofistikerad miljö som andas enkelhet.

Blomstertobakens rosa eller limegröna nyanser mot det friskt sommarvita känns helt rätt. Gräddvitt och cerise är andra passande nyanser. Portlak med sina tropiska färgnyanser är underbar som kontrast till grått, svart och brunt och ger ett helt annat stiluttryck än det ljuvt romantiska men som andas passion och glädje.

Dags att tvätta de vita tunna linnegardinerna och låta de hänga på tork i sommarvinden och invänta de första jordgubbarna!


Sommarblomman som vill har omvårdnad
För många människor är blomstertobaken förknippad med ljuva pastellfärgermen trots det dyker det upp fler och fler färger i handeln. När det gällerblomstertobak så är det vatten och putsning som gäller för maximalblomning. Plantan utstrålar värme och mjukhet med sitt lite ludna sätt att vara. Variationer på olika höjder och färger förekommer men vi vill gärna se att man planterar många till antalet eftersom den då ger ett starkare intryck.
Sommarblomman som klarar lite tuffare förhållande. Praktportlak har lite fetare blad och klarar därför tuffa förhållanden eftersom den lagrar vatten i bladen. Man kan se praktportlak i rabatterna runt Medelhavsländerna, så sol och värme gillar den. Tänk på att praktportlak är en nischprodukt så den finns i begränsade mängder. Extra kul är det om man har turen med sig där blommorna har olika färg i samma kruka! Ett fenomen som inte finns i så stor utsträckning på andra växter.

Blomstertobak är en dekorativ och lättodlad sommarväxt som förtjänar en plats som månadens blomma i juni.

Den har vackra trumpetformade blommor över ett frodigt, lite hårigt bladverk och den kan bli ganska hög.

Det finns stor blomstertobak, blomstertobak, narcisstobak och tobak, alla med en frisk och fräsch färgskala. Det vita doftar mest, särskilt på kvällen.

Nicotiana alata är det latinska namnet för stor blomstertobak. Släktet nicotiana sägs vara döpt efter fransmannen Jean Nicot, 1530-1600, som anses ha introducerat tobaksrökningen i Europa. En av fördelarna med denna växt är att den finns i varierande höjd vilket gör den lätt att arbeta med, en hög som ger en härlig stolt effekt i rabatten och en låg som passar utmärkt inne på bordet, i fönstret, ute i lådor, krukor och mindre planteringar. De höga sorterna mår bäst av att planteras i rabatten där den får stadga och stabilitet. Flera i en grupp ger en fin effekt. Det är en ettåring så man får så den eller köpa småplantor varje år. Stor blomstertobak kan stå i rumstemperatur i ett par veckor innan den vill växa på en varm och skyddad plats och blommar mellan juni och september. Den klarar dessutom lite frost. Narcisstobaken är vit och blir ca 120-150 cm hög. Den behöver någon form av stöd för sina stänglar och kan därför bindas upp med hjälp av bambupinnar eller en spaljé av något slag. Blommorna doftar riktigt starkt om kvällen och natten. Normalt innehåller alla delar av plantan utom de mogna fröna den giftiga alkaloiden nikotin. Med växtförädling har man dock fått fram växter som innehåller mindre mängd av nikotin eller ingen alls.Det finns praktportlak, Portulaca grandiflora, som ampel och det finns praktportlak som fungerar som en rabattväxt.

Denna Sydamerikanska växt finns i rosa, rött, vitt, violett, gult och flerfärgat och växten når en höjd på ca 15 cm.

Blommorna finns i enkla eller dubbla variationer.

    Praktportlaken vill stå i sol så hitta din soligaste plats och placera den där. Perfekt som kantväxt, i stenpartier och på murar. Blommorna fäller ihop sig i skugga och när det blirmörkt. Växten lämpar sig för plantering i uterum/vinterträdgård, balkonger, i ampel eller kruka beroende på sort. Praktportlak blommar i juli till september. 
 

Så sköter du en stor blomstertobak:


Placera den inomhus först där du får njuta av blomningen ett par veckor.

Planteras sedan ut.Sol och halvskugga är att föredra. Regelbunden och jämn vattning. Måttlig gödsling.

Så sköter du en praktportlak:

Placera den där den får mycket sol.

Plantera den i sandblandad jord.

Trivs bra i torra slänter. Vattna den sparsamt.

Gödning med jämna mellanrum under sommaren.Inköpsställen


Blomstertobakens rosa eller limegröna nyanser mot det friskt sommarvita känns helt rätt. Gräddvitt och cerise är andra passande nyanser. Portlak med sina tropiska färgnyanser är underbar som kontrast till grått, svart och brunt och ger ett helt annat stiluttryck än det ljuvt romantiska men som andas passion och glädje. Dags att tvätta de vita tunna linnegardinerna och låta de hänga på tork i sommarvinden och invänta de första jordgubbarna!