En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Juli

Inne eller ute spelar ingen roll då det gäller blommor. Det finns gott om alternativ i butikernas blomsteravdelningar och i våra blomsterbutiker. I juli koncentrerar vi oss på färg, enkelhet och höjd.
Inomhus i juli - enkelhet Vi har valt en härlig ”karamell” för inomhusbruk i juli – gerbera


Inspiration

   Man kan hitta en hel del starka sommarfärger bland gerberan som gult, orange och rött. Gerberan förstärker dessutom enkelheten vi söker under semestertid.
   Både skötsel och form invaggar oss i en skön enkelhet. Utomhus i juli – hundra höjdare
Hundra höjdare kanske hade varit en enkel match men vi stoppade vid fyra. Vi pushar extra mycket för fyra olika växter som skapar höjd i både rabatt och kruka - sommarljus, paradisblomster, rabattlobelia och daggsalvia.
   Som kontrast till inomhusalternativet är utomhusväxterna försedda med många små blommor som sitter i kolvar eller ax. De ger en fin höjd på planteringen och vajar lättsamt i vinden.

   För många är juli månad en tid då man njuter av ledighet och sommar. Varför inte passa på att njuta av blomsterprakt också? Månadens blommor är den färgsprakande gerberan för inomhusmiljön och en kombination av sommarljus, paradisblomster, rabattlobelia och daggsalvia för utomhusmiljön.

   Gerberan är mycket uppskattad för sin enkla form, glada färg och ljust gröna bladverk. Med Gerberan skapar du snabbt en högsommarkänsla inomhus om du inte har tillgång till trädgård eller uteplats. Den har en självklar närvaro och är en relativt lättskött växt.
  
På uteplatsen kan du med vår växtkombination skapa en vacker sommarängskänsla med lite höjd. Småblommigt, ljuvt och utan krav på extra uppmärksamhet blommar de långt inpå sensommaren.
   Det vill såklart släcka törsten regelbundet och ägnas normal uppmärksamhet. Gerberan, Gerbera x cantabrigiensis, är en korgblommig växt som härstammar från bl.a Asien, Sydafrika och Madagaskar.


   Den säljs både som krukväxt och snittblomma i Sverige och i många andra länder. Det sägs att den är den femte mest använda snittblomman i världen. Den är populär bland både äldre och yngre människor som gillar den för sin rena enkla stjälk, den platta blomman och de klara färgerna. Som krukväxt finns den i gult, vitt, orange, rosa och rött.
   Växten kan planteras ut under sommaren men går utmärkt att ha inomhus då den trivs mycket bra i rumstemperatur. Som krukväxt är den ganska unik då det inte finns många växter som har liknande karaktär.

Sommarljus, Gaura lindheimeri, är en skir sommarväxt där flera höga stänglar med söta, stjärnformade blommor svajar över ett småbladigt bladverk.
   Passar bra i krukor, lådor och rabatter där man vill skapa en sirlig och levande karaktär.      
   Växten är mycket lättskött och vill gärna placeras i sol i ett varmt och skyddat läge. Växten blommar från juli till september och blir ungefär en meter hög.
   Ta gärna i ett par stänglar och sätt i en vas och njut då den är mycket hållbar som snittblomma.

  

   Paradisblomster, Cleome hassleriana, är en vacker växt som är rikblommig och buskig. Den nyaste förädlingen på Cleome är sorten ’Señorita Rosalita’, en sort som inte har taggar och är kompaktväxande.
   Den blommar med riktiga”paradisblommor” i violett. Blommorna påminner om tropiska insekter och fjärilar med sina utstickande ståndare och pistiller.
   Trivs bra i rabatter och är en karaktärsstark solitär. Den vajar härligt i sommarvinden och ger ett levande och följsamt intryck. Den kombineras mycket fint med andra blå, violetta och rosa blommor men även bladväxter med gråaktiga blad.  
   Växten har samma krav som sommarljus och kan därför kombineras. Den blommar från juni till en bit in i september.


   Rabattlobelia, Lobelia x speciosa, är en frodig och fyllig rabattväxt som passar i de flesta lägen, dock inte i helskugga. Den har stänglar med flera blommor som blir höga och kan behöva stöd för att hålla formen.
   Blommorna är ca 3-4 cm stora. Bladverket är tätt och rikligt.
   Växten passar bra i rabatt, låda eller kruka. Även denna är en hållbar snittblomma.

   Daggsalvia, Salvia farinacea, är helt underbar i sin intensiva blåvioletta eller helvita färg. Den blir ca 45 cm hög.
   Från det grågröna bladverket växer smala, sirliga stänglar som övergår i små mjuka blommor. Ska man likna den vid något kanske Lavendel ligger närmast.
   Daggsalvian är utmärkt som snittblomma och bidrar med en relativt ovanlig, intensiv blåviolett färgton.
   Både som ettårig art och perenn är de lättskötta rabattväxter men kräver en solig placering. Den blommar från juli till första frosten.Inköpsställen