En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Augusti

   I augusti känner vi att blommorna kommunicerar med oss. Vem som talar till vem - vill vi ha osagt. Det viktigaste är att vi är lyhörda, för blommorna ger oss alltid glädje, tröst eller kanske något hemligt som bara vi själva vet vad det är.

   En av sommarens heta trender från Holland heter Talking Flowers. Den har inspirerats av dagens sätt att kommunicera. Vi gör det mer och mer på distans via dator, mobiltext och nätverk. Talking Flowers innebär att vi ska låta blommorna prata, berätta en historia, kanske någon hemlighet.
   Med blommor kan man förmedla ett budskap på ett mer personligt sätt. Det är en färgsprakande trend med fokus på rosa, lila, rött och gult. Använd kreativiteten när det är dags att ge blommor till någon och välj med omsorg den växt/blomma som förmedlar bäst det du vill säga. 
   Anledningen vet bara du. Säg något till någon speciell person med en härligt färgsprakande gummikorg fylld med Krysantemum ’Pico’.

   Fäst olika typer av band i grephandtagen som svävar fint i vinden på vägen dit. Använd alla färgerna men ta olika typer av band i olika längder. Man kan sedan hänga upp korgen inomhus med banden. Förstärk budskapet genom att umgås, livs levande. Blommor kan förena både i glädje och i sorg.
  
Jag tror att jätteeternellen förmedlar en hel del i en spännande plantering vid entrén till huset eller på frukostbalkongen. Jag tror inte att blommor talar till oss men jag tror att de talar med oss om vi låter dem vara en del av våra liv. Det är snarare så att de för vår talan, eller hur? Många gånger är det svårt att säga exakt vad vi känner och upplever just i stunden och då hoppas vi att blommorna kan göra det istället.

   Det är dags för månadens blomma i augusti som är krysantemum ’Pico’, Chrysanthemum × morifolium 'Pico' och jätteeternell, Bracteantha bracteata 'Sundaze'.
  
Krysantemum är lämplig både inomhus och utomhus, jätteeternellen planterar du utomhus. ’Pico’ är en småblommig krysantemum som finns i flera färger. Det är en tuff och lättskött växt med utstrålning.
   Jätteeternellen är också en småblommig växt, som även den finns i flera färger och har ett frodigt bladverk. Det är en växt som är perfekt att byta med så här års när längtan efter intensiva färger blir stor. Den lyser vackert i rabatter, lådor eller krukor när solen står lågt om kvällen.


  Krysantemum ’Pico’ har fått sitt namn från ordet piccolo som betyder liten. Blommorna är mindre än på den vanliga krysantemumväxten och finns i flera färger.Krysantemum härstammar från Kina där den odlades redan ca 500 år före Kristus. Genom historien har den blivit uppskattad och älskad på många platser i världen, omskriven i poesi, litteratur och blivit avbildad i målerier.

   Den har symboliskt värde i Asien och används både som ”gå-bort-blomma” och för att smycka det egna hemmet i stora delar av världen.
   Den är enkel att ta hand om och blommar i flera veckor. Ta bort plasten direkt så att bladen inte ruttnar och placera den helst på en ljus plats. Den torkar snabbt ut om den står i direkt solljus så det bör undvikas.
   Om man plockar bort de vissna blommorna så genererar det nya knoppar

  

   Jätteeternellen har kronblad med blank yta som blänker lite extra i solljuset. Det är en soldyrkare som vill stå på en varm plats utomhus.
   Blommorna går att torka om man tar dem precis när de slagit ut men visst är det bättre att njuta av den levande! Bladverket är tjockt och man bör lämna lite avstånd till andra blommor i en plantering.
   En gul Jätteeternell är fin tillsammans med nyanser av tegel, terrakotta, aprikos, rött eller vinrött. Plantera den gärna i väldränerade krukor vid en välkomnande entré.


   Så sköter du din krysantemum ’Pico’:

Placeras på ljus plats inomhus.
Undvik direkt sol.
Håll rötterna fuktiga men undvik att blöta ner själva plantan.
Plocka bort vissna blommor regelbundet.
Släng plantan när den vissnat och inga nya knoppar kommer.

   Så sköter du din jätteeternell:

Placeras i soligt och varmt läge.
Väldränerad jord.
Vattna regelbundet så att jorden hålls jämnt fuktig.
Klarar några minusgrader om inte jorden är alltför blöt.
Blommorna kan torkas.
Inköpsställen