En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - September

Nu är det dags att pynta och göra fint efter sommarens sol och bad. I september vill vi pusha för två växter, plymört och korallbär.Plymört, Celosia cristata, valdes med tanke på att det fortfarande går att placera en hel del växter utomhus i september.


Inspiration

   Hösten är en årstid då färgerna ändras från mättat klara till grumligt svaga. Träden lyser i rött, gult och orange och så även rabattväxterna som vi kan glädjas av långt in i september.
Månadens blommor i september är den dekorativa växten korallbär, att sätta inomhus, och plymörten ’Cosmo’ för uteplatsen.

Två lättskötta och 
kontrastrika växter som verkligen sätter höstprägel på miljön. Köper du korallbäret när det har flertalet gröna frukter får du följa mognaden från grönt till rött.

   Plymörten kan växa något vid varmare temperatur och passar därför bra att plantera utomhus, då de svalare temperaturerna håller plantan i schack. Med färger i rosa, rött och lime/gult finns det en hel del kombinationsmöjligheter. Korallbär, Solanum pseudocapsicum, står för färgklicken inomhus i september. Det är först och främst den knallorange frukten som bildar bäret i namnet korallbär. Bägge växterna är iögonfallande så placera gärna korallbäret där du vistas mest inomhus och låt plymörten få en given plats vid entrén där våra nära och kära passerar in och ut.

   Korallbär, Solanum pseudocapsicum, härstammar från Maderia och är släkt med både tomat och potatis. Växten behöver gott om ljus och blommar med små oansenliga blommor.

Frukterna som växer fram är till en början gröna men ändrar färg till rödorange under utvecklingen. De innehåller bl.a solanin som kan verka irriterande och man ska inte äta dem.

Om någon konsumerat fler än ca 5 stycken frukter eller delar av växten bör man konsultera giftinformationscentralen.


   Det finns flera sorter av korallbär, t.ex. ’Sagitta’ ’Lime’, ’Thurino’ och ’Tucana’, och de är samtliga tåliga och kraftiga i sitt växtsätt. De gör sig fint inomhus och i en höstplantering utomhus eftersom de tål någon frostknäpp. Plantan klarar en temperatur på ner till 5 grader och får mer intensiv färg ju svalare den står.

Plymört, Celosia cristata Plumosa-gruppen ’Cosmo’, är en frodigt grön växt som blommar med tofsvippor i starka färger som orange, gul och cerise.

Vipporna, som ofta har en fin lyster, sitter i små klasar ovanpå bladverket. Det är en ettårig växt med en blomningsperiod mellan juni och september. Växten upplevs mjuk och len och uppskattas 
mycket av barn i blomsteraffären då de gärna känner på vippornas mjuka yta.

  

Växten, som blir ca 20–30 cm hög, kan pryda inomhusmiljön i vanlig rumstemperatur men är mycket tålig i odling i balkonglådor, krukor och rabatter. Om växten torkar ut får den snabbt slaka och hängiga blad så försök att hålla en jämn vattning för att undvika uttorkning och ohyra på växten. 

   Så sköter du ditt korallbär:

Placeras ljust men inte i direkt solljus.

Rumstemperatur men gärna något svalare för längre hållbarhet och rödare
bär.
Mår bäst av en jämn och lagom vattning. För mycket vatten kan leda till bladavfall. Man kan ge plantan en halv
dos näring vid vattning.
Är en engångsväxt som slängs.


   Så sköter du din plymört ’Cosmo’:

Placera den ljust eller halvskuggigt i rabatt, balkonglåda eller kruka.

Jorden bör vara lucker, lätt och solvarm.

Vattna regelbundet och ge växten svag näring under hela växtperioden. Släng blomman när den blommat färdigt.

  Inköpsställen