En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Oktober

Oktober månad kastar oss nyckfullt mellan solig sensommarvärme och blöta vindbyar. Ta vara på de fina dagarna utomhus i färgstarkt sällskap av den härdiga hornviolen och gör samtidigt riktigt grönt och fint inomhus med den alltid lika vackra fredskallan. Hornviolen håller kvar sommaren Hornviolen, Viola cornuta 'Endurio', är som gjord för svenska förhållanden; blomningen fortsätter långt in på hösten, trots kyla och kortare dagar.Inspiration

 När naturen märkbart drar ner på aktiviteten står hornviolen fortfarande i full blom utomhus i härligt mättade färger av
gult och violett. Plantan blir ca 30 cm hög, den är tätt förgrenad med blad och blommor som gärna väller över krukkanten. Plantera hornviolen utomhus i kruka, rabatt eller ampel, placera ljust och vattna vid torka.
Fredskallan bjuder in i stugan Fredskallan, Spathiphyllum, gör grön inomhusdesign till en enkel sak för oss alla. Den är lätt att sköta och vacker med sitt blanka, djupt gröna bladverk och sina svävande vita högblad. 

  Plantera gärna tillsammans med andra gröna växter och se fredskallan höja sig över mängden eller låt den ståta i egen kruka, hög eller lite lägre. Österfönster eller annan ljus plats är bästa placering, skydda från starkt  solljus. Vattna och duscha regelbundet med ljummet vatten, låt torka upp lite mellan vattningarna. Överblommade blomstänglar klipps bort.

   Hornviol

Viola cornuta ’Endurio’ är violen med lite mindre blomma, som en minipensé. En växt som snabbt fyller ut en yta med
sin tätt förgrenade karaktär. Den rika blomningen pågår till sent på hösten, även när det börjar bli mörkare om dagarna. Den tål till och med lätt snöfall. Där vintern är mild kan den övervintra och börja blomma igen under tidig vår. Hornviolen är väl värd att pröva även uppåt landet. Den passar bra i korgar, krukor, amplar och lådor
eftersom den gärna väller över en kant och bildar en stor fyllig form.


   Det går bra att plantera den i en rabatt som kantväxt. Den blir ungefär 30 cm hög. Växten behåller sitt täta och fina växtsätt oavsett temperatur och ljusförhållande. Hornviolen härstammar från Spaniens bergområden. Färgerna varierar i nyanser av gult och violett och är oftast härligt mättade.

Fredskalla

Spathiphyllum, härstammar från Central- och Sydamerika där den växer som sumpväxt i stora tuvor under
regnskogsvegetationen. Den har blanka utåtsträvande blad i mörkgrön nyans. De vita blomkolvarna, insvepta i ett vitt högblad, sitter i toppen på en stängel. Fredskallan är lättskött och passar mycket bra i samplanteringar med andra växter. Eftersom det är en växt som kommer från en sumpig och varm regnskogsmiljö trivs den bäst i temperaturer över 18 grader och med regelbunden vattning och dusch. Skydda den mot direkt sol och drag. Den blommar rikligare ju ljusare den står, fönster i öst är idealiskt. 

  

Växten minskar halten av skadliga ämnen i luften, såsom aceton och bensen. Fredskallan finns i handeln hela året men har som regel en viloperiod under vintern då den inte kräver lika mycket vatten och inte någon näring.

   Så sköter du din
Viola cornuta 'Endurio':
Plantera utomhus i kruka, rabatt eller ampel.
Trivs på ljus växtplats.
Vattna under torra perioder.


  

Så sköter du din fredskalla, Spathiphyllum:

Placera helst i österfönster eller på ljus plats.
Undvik att placera den över ett element.
Skydda från direkt sol.
Svag dos näring kan ges varannan vecka från vår till höst.
Bör vattnas och duschas med ljummet vatten.
Plantan bör torka upp mellan vattningarna men inte helt torka ut.
Klipp bort blomstänglar som blommat över.

  Inköpsställen