En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - November

    Månadens blomma för november är en kombination av suckulenter som känns helt rätt i tiden och saintpaulia. Så här års är det många som vill vila i en neutral färgpalett innan julens röda gör intåg. Svalt, grågrönt, vitt och silvrigt är beskrivande ord för kombinationen av de suckulentväxter som vi valt ut.
    Tillsammans är de mycket lättskötta, tål att torka ut och har ett rent, lite skulpturalt och stelt uttryck. De behöver allt ljus de kan få och mycket
sparsam vattning under vintern. Saintpaulian är omtyckt av många och finns i en oändlig mängd variationer. Blått, violett, vitt och rosa och flera
kombinationer och nyanser däremellan finns att välja på.

Inspiration

   Vintern är snart här i all sin gråhet och vila. Vilar gör däremot inte vi. November brukar vara en hektisk månad då mycket ska hinnas med. Många planerar för första advent och julen medan andra begraver sig i jobb under denna tid, eller kanske både och.
  
   Det är Alla helgons dag med tindrande ljus i början på månaden, då mörkret riktigt börjar dominera.

   Vi firar Fars dag och varför inte ge far en spännande suckulentplantering. Är man ovan vid att sköta växter är detta perfekt att börja med.

Sätt konstverket på matbordet där man kan se blommorna på nära håll. Ett annat alternativ är att plantera små mini-saintpaulior i vackra vinglas på fot med lite mossa runtom. Ställ dem på en bricka som de är eller fyll brickan med små julkulor i matchande kulörer som blänker tillsammans med lystern i blommorna.
   
Ha en skön november!

   Första advent infaller i slutet på november och inför den dagen är det många som dekorerar sina hem, köper blommor, bakar bullar, städar och tänder ljus. Saintpaulians blommor har en underbar gnistrande lyster som i kombination med levande ljus blir magiskt vackert.

   Plantera ett djupt silverfat med några vita eller ljust pastellfärgade saintpaulior och strö ett tunt flor med änglahår över de mörka bladen. Köldknäppar kan komma så tänk på att packa in växterna väl när du handlar dem i matvarubutiker och kedjor. Den mindre blomsteraffären bör göra det åt dig. Loppmarknader och Myrorna är ett tips för den som har dåligt med krukor och fat.

  

  

Suckulenter

Suckulentmixen består av: Sedum burgundi, Crassula ovata, Nolina recurvata och Haworthia fasciata.
Gemensamt för dessa är att de är ljus- och solälskande växter. De vill ha sval rumstemperatur, sparsamt med vatten under vintern och väldränerad sandblandad jord. Inget vatten bör stå kvar i krukan efter vattning då rötterna kan ta skada av det.

Sedum burgundi är en låg tjockbladig växt med rödaktig nyans.

Crassula ovata,

Paradisträdet, är också vattensamlare med frodigt gröna blad och en tjockare stam i mitten. Paradisträdet kan blomma med antingen vita eller rosa blommor.

  

Nolina recurvata

   Flasklilja, har en fårig flaskliknande stam och en bladrosett i toppen med smala, lansettformade blad.

Vattna i jorden intill plantan och inte på själva stammen så mår den bättre. Den trivs i både sol och skugga.

  

 
Haworthia

   En mörkgrön växt med vita ränder. Den består av en fetbladig rosett med spetsiga blad som vanligtvis är ca 15 cm hög. Haworthian växter långsamt och är mycket dekorativ.

   Den kan blomma med vita blommor på en stängel.

   Tillsammans kompletterar dessa växter varandra mycket snyggt genom variation i växtsätt, höjd, bladform och färgnyans. De har alla samma krav på skötsel.

Saintpaulia

    Saintpaulian har länge varit beundrad för sina söta blommor. Den har dessutom ett underbart ludet bladverk som ramar in blommorna.

   Den är relativt lättskött och finns i stor variation både i storlek och i olika färgsättningar. 

   Saintpaulian kallas även för usambaraviol då den härstammar från Usambarabergen som ligger i de områden i Afrika som idag är Tanzania. I Tanzania och Kenya är flera av de arter som finns utrotningshotade, bland annat på grund av skogsavverkning.

  

    Idag odlas ca 1 500 sorter som blir mellan 6 och 15 cm höga.

   Saintpaulian trivs i ljus miljö under hela året men inte i direkt solljus. Den vill gärna ha hög luftfuktighet.Inköpsställen