En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - December

För december månad har vi valt ut två skönheter som skänker stämning åt den här mörka tiden på året, tazett och begonia ’Baladin’. De här två kompletterar varandra fint i fönstret eller på bordet. Begonian med sin härligajulröda färg trivs utomordentligt i rumstemperatur. Skydda den mot kyla med omslagspapper mellan butik och bostad. Tazettens stänglar är rena och vackra och utvecklas till ett knippe vitgula och papperslika blommor som doftar starkt, men gott. Köp ett par krukor med färdigplanterade lökar som kommit lite olika långt i utvecklingen så får du njuta av en lång blomning.

Inspiration
 
December månad är här med allt som hör till av mörker och ljus, värme och kyla. Dofter av saffran, kanel, glögg, 
griljerad skinka och senap rumlar runt i luften som en flock svalor i sommarhimlen. Sommaren är ett minne blott och nu byltar man på sig lager på lager, hemmavirkade vantar med tofs och fodrade stövlar innan man ska sätta foten utanför dörren. Det råder ett slags sorl överallt där det förbereds för helgfiranden under december månad. I blomsteraffärerna staplas kransar på hög, glada julgrupper produceras i hundratal, tomtar och stjärnor ser dagens ljus igen och dansar i takt med årets färskaste julmusik.

   Kronan på verket i år är glitter, GLITTER med stora bokstäver. Julen 2008 skall glittra, inte bara glänsa. Vi ser det i allt från grankulor, renar, kuddar och tyger. Kisar man lite med ögonen i inredningsbutikerna kan man istället drömma sig tillbaka till ett glittrande solstänkt hav med varma vindar, om man nu föredrar det vill säga. Inget kan komplettera en feststämning eller högtid såsom skratt och glitter.

  Den andra härliga trenden är hemslöjdstrenden som håller i sig och utvecklas. Mycket av det nya julpyntet går i folklorestil och “hemgjort”. Tradition, hemslöjd och konsthantverk är ledord men på något konstigt sätt känns det ändå nytt. Jag tror det är känslan för något som känns äkta som växer sig starkare hos var och en av oss. Julrött, grönt och vitt är självklara färger. Vi tar gärna fram gamla textilier, virkar ett nästan matchande kuddfodral och köper en stickad långkofta med dekorativa broderier. Det ekologiska tänket ligger nära och prioriteras.

   Gå igenom de undanställda lådorna på vinden och se vika skatter de gömmer, leta loppis-fynd och secondhandkrukor. Slå lite tidningspapper om gå-bort-krukan och linda fina dekorerade bomullsband runtom. En julröd ’Baladin’ begonia placerad i en 70-talskruka med abstrakt mönster går hem i år! Eller en tazett med krukan inslagen i smörgåspapper, rött bomullsband och lacksigill. Strö lite glitter bland lökarna som tindrar i takt med stearinljusen. Ha en riktigt mysig december! 

Begonia x hiemalis ’Baladin’ är det vetenskapliga namnet för den här begoniasorten. Den blommar rikligt och praktfullt under flera veckor. Jorden får gärna torka lätt mellan vattningarna. Placerar man den vid ett element
kan det vara bra att ställa en skål med vatten nära växten så att luftfuktigheten höjs. Begonian trivs mycket bättre
om den får stå ljust men skyddad från stark sol. Begonian ’Baladin’ känns helt rätt i folkloretrenden som råder just nu med stickat, broderat, virkat och mixmatchat. Begonian anses som en engångsväxt och när den blommat över slänger man den vanligtvis.

  

 Så sköter du din begonia ’Baladin’:


Placeras ljust i rumstemperatur.
Som solitär i kruka, urna eller i en samplantering.
Jämn vattning men låt jorden torka lätt mellan vattningarna.
Vatten bör inte stå kvar i krukan.
Ställ en skål med vatten nära växten om den placeras ovanför ett element för att
höja luftfuktigheten.


   Tazetten, Narcissus tazetta, är en ljuvlig vinterblomma som kan köpas i handeln från november till april. Släktet Narcissus är mycket omtalat i vår historia och man vet att redan 700 år före Kristus dokumenterades namnetNarkissos med en beskrivning av den starka nästan bedövande doften. Ordet narkos härrör från denna tid. Färdigplanterade lökar är lätta att hantera och sätts i kruka eller vackra glasvaser med lite mossa om plastkrukan så att den inte syns. Köper man lösa lökar kan de sättas i en skål med grus.

Fyll sedan vatten upp till undersidan av löken så kommer det att växa ut ett vackert rotsystem. Doften sprider sig i hela rummet när blommorna slår ut. Lökarna kastas när de blommat över eftersom de inte blommar om.

Så sköter du din tazett:
Placera den ljust.
Ställer man den lite svalare så håller den längre.
Som solitär i kruka, urna eller i en samplantering med andra härliga säsongsblommor.
Använd vanlig krukväxtjord.
Vattna runtomkring lökarna när jorden torkat lätt.


Inköpsställen