Få din Julstjärna att trivas

Om du vill pryda ditt hem med en julstjärna eller glädja någon genom att ge bort blomman i present bör du först ta del av några råd för hur växten ska skötas. God omvårdnad gör att julstjärnan behåller sin skönhet under lång tid framöver.

Välj rätt planta
När du köper din julstjärna är det viktigt att välja rätt planta. Bäst förutsättningar har de som ser friska och starka ut och som har tjocka och spänstiga blad. Välj aldrig en planta som har hängande blad eller en rotklump som antingen är utttorkad eller genomblöt. En frisk julstjärna kan kännas igen på de små gula blommorna mellan de färgstarka högbladen. De små blommorna ska vara i knopp vid inköpstillfället.
Julstjärnor är mycket känsliga för drag och kyla. Tänk därför på hur plantorna är placerade i butiken – köp aldrig exemplar som står nära ytterdörrar eller utomhus! Kylan och draget gör att de inom några dagar kommer tappa sina blad och risken finns att de inte överlever. Julstjärnan ska alltid vara ordentligt inslagen när du lämnar butiken och transporteras hem så snabbt som möjligt.

Rätt skötsel
Torka är inte bra för julstjärnan, men motsatsen är ännu värre. Om den står med mycket vatten i krukan ruttnar rötterna, bladen gulnar och faller av och i värsta fall kommer plantat att vissna ner och dö. Även torka gör att bladen kan gulna och falla av men plantan återhämtar sig oftast när den får vatten. Det bästa för julstjärnan är fingervarmt vatten i lagom mängd. Under blomningen behövs ingen näring. Efter blomningen bör den få näring i vattnet en gång i månaden. Julstjärnan trivs bäst på en varm, dragfri och ljus plats, men inte i direkt solsken. Idealisk temperatur är mellan 15 och 22°C.

Kan julstjärnan blomma om?
Vanligtvis slänger vi våra julstjärnor så snart de vackra, färgstarka högbladen har fallit av. De är dock perenna plantor som teoretiskt sett skulle kunna utveckla färgade högblad på nytt. I praktiken är detta dock både svårt och mycket tidskrävande för en novis. För att få en julstjärna att utveckla sin vackra färg igen lagom till jul krävs att den har stått i totalt mörker under 14 timmar per dygn i minst åtta veckor. Minsta lilla ljus under dessa mörka timmar avbryter bildandet av högblad. Under den här perioden är det också viktigt att hålla låg temperatur. Med tanke på arbetsinsatsen är det bästa rådet att helt enkelt köpa en ny julstjärna inför nästa jul!