Fransk Begonia skapar Svensk jul

Varje jul kan vi hålla på traditionerna och ställa en julbegonia på bordet och det kan vi tacka den franske växtförädlaren Lemoine Nancy för. Han korsade en begonia från en ö i Indiska oceanen med en från Sydafrika och fick fram den berömda julbegonian.

’Gloire de Lorraine’…
... – den ursprungliga julbegonian – såg dagens ljus 1891. Den finns knappast med i sortimentet längre eftersom förädlingen har skapat ett otal bra hybrider. Men dagens julbegonia har kvar den förträffliga förmågan att blomma när nätterna blir långa och dess rosa blommor lyser fortfarande upp under den mörka juletiden.

De gamla sov länge
Släktet omfattar nästan tusen arter och i stort sett alla kommer ursprungligen från tropikerna. Låt emellertid inte begoniornas ursprung lura dig att tro att de kräver värme. Många av dem kommer faktiskt från kyliga bergsområden högt över havsnivån. Det innebar förr att julbegonian skulle stå både mörkt och svalt 14–15 timmar varje natt om man ville att den skulle hålla och blomma länge. Det gäller emellertid inte för den moderna julbegonian som trivs alldeles utmärkt i normalt inomhusklimat. Dagens Begonia lorraine finns i olika färger

Lättskött
Begonia lorraine trivs bäst på en ljus plats. Den ska hållas konstant fuktig utan att det för den sakens skull står vatten på fatet. Knipsa av de vissna blommorna, vilket förlänger blomningen.