En aktivitet av Blomsterfrämjandet och produkterna finns under april-juni i din Blomsterbutik.

Årets Pelargon 2009 - Dekorativa pelargoner

dvs pelargoner med olika bladfärger.

I den här gruppen ingår zonalpelargoner vars bladfärg skiljer sig från den vanliga gröna.

Pelargoner med dekorativa blad var mycket populärt i det viktorianska (ca 1832-1900) England.

Många av sorterna dokumenterades flitigt och därför vet man att en del av dessa finns kvar i odling än idag.

A Happy Thought  

Pelargonerna är ett artrikt släkte och hör ursprungligen hemma i södra Afrika. Klimatet där är varmt om somrarna medans vintrarna är torra, ljusa och svala. Detta ger oss en vägledning om hur pelargonerna vill ha det hemma hos oss.

Hos pelargoner med dekorativa blad är bladverket det viktigaste, även om blommorna är vackra.

Blommorna kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla beroende på sort. Blomfärgen varierar i nyanser av rött och rosa.

Vita blommor hos pelargoner med dekorativa blad hör till ovanligheterna.

  Pink Happy Thought

Färgförändringarna i bladen beror på mutationer, det vill säga ärftliga förändringar i växtcellernas genetiska material. Ibland händer det att en del av en brokbladig planta får tillbaka den ursprungliga gröna färgen och då har de ”friska” cellerna tagit överhand.
Pelargoner med dekorativa blad väcker ett stort habegär med sina vackra blad och mångfalden gör att alla kan hitta sin favorit. Vissa sorter har en gräddvit, oregelbunden fläck mitt på bladet, fjärilsmönster. Andra sorter kan ha nästan svarta eller kopparbruna blad.

Chrystal Palace Gem  

De flesta pelargoner inom gruppen dekorativa blad är trots allt variegerade, det vill säga sorter som har flerfärgade blad.

Pelargonerna här klassas som två- eller trefärgade. Hos de tvåfärgade sorterna har bladen en avvikande färg, antingen vit eller gräddgul.

Hos de trefärgade sorterna finns en stor färgvariation. Trefärgspelargonerna är egentligen fyrfärgade men här räknas inte det gröna med. Övriga färger som kan uppträda på bladen är rött, mörklila, brunt, vitt eller gult.

  Wilhem Langhut

Brokbladiga pelargonsorter ska placeras ljust för att färgerna i bladen ska bli så vackra som möjligt. Pelargonerna vill under växtsäsongen ha värme, sol och vatten med näring i. Kan man uppfylla dessa krav kan man också njuta av pelargoner var man än bor i vårt avlånga land. Är det varmt och soligt kan de stå utomhus, har man en inglasad balkong eller uterum trivs de där eller så går det alldeles utmärkt att njuta av pelargonerna i fönsterkarmen i ett soligt fönster. Snurra gärna på pelargonkrukan som står i fönstret ett halvt varv då och då så blir plantan jämn och fin.

Anna och Jörgen Ekenberg producerar Wilhem Langhut  

Låt jorden torka upp mellan vattningarna och tillsätt näring i bevattningsvattnet från vår till höst. Övervattna inte, eventuellt överskottsvatten hälls bort från fatet eller ytterkrukan för att undvika att rötterna står i vatten.

Vintern är pelargonernas viloperiod och då mår de bäst av att ha en temperatur på 10-15 grader på en ljus plats. När ljuset kommer tillbaks på vårkanten är det lämpligt att plantera om sin pelargon i en krukväxtjord av bra kvalité och samtidigt passa på att beskära den.

 Fler intressanta sorter som igår i gruppen:  
Mrs Pollok  
Madame Saleron  
Lotusland  
Exotic Crystal Palcae  
läs mer om sorterna här!  


 

  


 

 

 

 

 

   

  

 

 

 

 

 

 

   
Inköpsställen