Månadens Blomma Mars 2009
Bukettranunkel, Ranunculus asiaticus, är en av vårens fröjder både som hållbar snittblomma och som krukväxt. Färgrikedomen i pastell är i det närmaste berusande efter vinterns gråbruna toner. Blommorna är fylliga, romantiska och mjukt bollformade.
Låt fantasin flöda med ranunkler i vårbuketten eller ta in dessa ljuvliga knölar i kruka. Kan också planteras ut i trädgården eller stå på trappan eller altanen i kruka när risken för frostnätter är över.

Bukettranunkel, Ranunculus asiaticus, är en vårblomma även om den som snittblomma finns större delen av året. I kruka ser vi den tidigt på året och blir frestade av den rena karaktären och de stora runda blommorna. Ranunkeln finns i ett brett färgspektra inklusive ett antal som är tvåfärgade. Den har sitt ursprung på Kreta och sydvästra Asien. Namnets betydelse är liten groda och syftar till vissa arter som gärna växer i och vid vatten. Det är en starkt säsongsbetonad krukväxt som väcker vårkänslor var den står. I en liten plantering med vårlökar gör den sig perfekt!
Så sköter du din ranunkel:
Placeras ljust.
Rumstemperatur går bra, svalare temperatur ger längre blomning, undvik placering
över värmeelement.
Vattna så att jorden är jämnt fuktig hela tiden, inte blöt.
Kan planteras ut, knölarna tas upp på hösten och förvaras frostfritt.
Undvik drag och hög luftfuktighet.