Vårens härliga penséer!
Penséer – vårens budbärare

De första växterna som går att plantera utomhus på våren är penséerna, Viola x wittrockiana, och minipenséerna, Viola Tricolor-Gruppen. Penséerna inleder utplanteringssäsongen och äntligen kan man få komma ut i trädgården igen, även
om det i början kanske bara blir en kruka vid trappan som ska planteras. Penséer finns i en mängd olika sorter och alla klarar några minusgrader om en frostnatt skulle komma efter att man har planterat ut dem. Har penséerna blivit utsatta för frost slokar de på morgonen men sträcker på sig igen så fort det blir plusgrader.


De svenska odlarna har ett fantastiskt brett sortiment av penséer som bara väntar på att få komma ut till trädgårdsbutikerna runtom i Sverige. I odlingarna finns allt från minipenséer, med en blomstorlek på några centimeter, till de allra största med en blomdiameter på mellan 8 och 10 cm. Färgskalan är bred med nyanser från vitt till mörkt purpur och nästan svart. Färger som gult, orange, rött, blått och lila finns i massor av kombinationer med eller utan öga i blomman.

Penséerna trivs i sol till halvskugga och passar utmärkt att kombinera i vackra arrangemang tillsammans med andra vårblommande utplanteringsväxter och lökblommor. Använd en planteringsjord av bra kvalité vid utplanteringen. Genom att
putsa bort vissna blommor genererar penséerna nya blommor och på så sätt förlängs blomningstiden.

Viola x wittrockiana ’Cats’ är en storblommig, frisk sort som har effektfulla unika
mörka ådringar, så kallade ”morrhår”, i blomman som gör den mycket attraktiv. Sortgruppen ’Cats’ finns i sex olika färgkombinationer som alla har lång blomningstid.

Viola x wittrockiana ’Violet & White’ (tillhör Delta-Gruppen) är en nyhet för 2009 som har en blomma i violett och vitt med ett mörkt, spretigt öga som varierar i teckningen och gör varje blomma unik.
Viola x wittrockiana ’Frizzle Sizzle’ har en medelstor läcker blomma med tydligt
krusade blad som får blomman att likna en cancankjol. Är en vädertålig sort som blir
ca 20 cm hög. Finns i gult, blått samt i en mixad variant som består av massor med
läckra färgkombinationer.
Viola Tricolor-Gruppen ’Valentine’ är en rikblommande, romantisk minipensé som har blommor i crèmevitt med hallonrosa kant. ’Valentine’ blommar tidigt på våren och växtsättet håller sig kompakt under hela säsongen.
Viola Tricolor-Gruppen ’Mickey’ är en småblommig pensé där de två översta
blombladen är mörkt purpurfärgade, nästan svarta, liknande öronen på en välkänd
tecknad mus. Resten av blomman är vit med purpurfärgad kant och med tydliga
mörka streck i mitten. ’Mickey’ har en jämn och riklig blomning och även här är växtsättet kompakt.