En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - April 2009

I den fortfarande kalla jorden är startsträckan för perennerna lång, så deras fägring får vi längta efter ännu ett tag. Men varför inte tjuvstarta i kruka? Vårflirt är en kollektion av väl utvalda, tåliga perenner som är frodiga och går i blom redan tidig vår. Det finns olika färgsammansättningar att välja mellan. Några växter som ingår i Vårflirt är gyllenlack, lungört, alunrot och förgätmigej. Placera krukorna eller urnorna ljust och se till så att ”vårflirtarna” får ordentligt med vatten. Läs mer i bifogat dokument för inspiration kring vårens färgtrender.

Inspiration
 
Lyckliga Lotta
Flitiga Lisa har en syster som heter Lotta, lyckliga Lotta (Impatiens hawkeri).
Lyckliga Lotta skiljer sig trots släktskapet med Lisa en hel del. Många av lottorna har intensiva färger som riktigt gnistrar
i solens strålar. Lottornas blomfärg påminner om Karibiens färgsprakande miljöer och hetta. Även Lottas blad har en annorlunda form än Lisas och är dessutom oftast mycket intensivare i de olika gröna nyanserna. Sköna april närmar sig och då är det dags för nya tips om härliga växter att omge sig med.
 

 Lyckliga Lotta, Impatiens hawkeri Nya Guinea-sorter, blir en härlig färgklick inomhus med sina uppiggande blomfärger. Växten kommer ursprungligen från Nya Guinea och Salomonöarna. Skillnaden mellan lyckliga Lotta och flitiga Lisa är t.ex. att lyckliga Lotta har smalare och lite längre blad än flitiga Lisa. En del sorter av lyckliga Lotta är tvåfärgade och andra är starkt mättade i en färg. Färgerna varierar i cerise, rosa, vit, röd, rödorange, lila m.fl.

  Lyckliga Lotta trivs bäst inomhus i normal rumstemperatur men kan planteras ut på sommaren med lyckat resultat. Inomhus kan lyckliga Lotta ha en ljus placering men trivs även på lite skuggigare platser. Viktigt är att vattningen är jämn och riklig. Utomhus trivs den bäst i skyddat läge och plantera den gärna något skuggigt och fuktigt. Kraftiga regn kan skada växtens blommor och blad och därför är det bra om den får stå t.ex. vid ett träd eller under altantaket.

Så sköter du din lyckliga Lotta:
Inomhus klarar den vanlig rumstemperatur.
Vill stå ljust men skyddas från direkt sol.
Riklig och jämn vattning, ska helst inte torka ut då blommor och knoppar faller av.
Gödsla växten med svag dos näring från vår till höst.
Utomhus vill lyckliga Lotta ha en ljus placering men klarar även halvskuggiga lägen.
Skyddat läge mot vind och kraftiga regn.
I låda, kruka, urna eller i rabatt.
Är en njut- och slängblomma men går att övervintra.

Vårflirt 

Vårflirt är en färdigförpackad kollektion av säsongens växter väl valda för att passa ihop med varandra och klara årstidens krav. Det finns olika kombinationer och färgsättningar att välja mellan under den tidiga vårförsäljningen. Ett enkelt val för
den som varken har kunskap eller känner sig trygg att själv välja en kombination av växter. Växterna är tåliga och kan klara några minusgrader under kortare perioder.

 


Växterna som ingår i Vårflirt är bl.a.:
Gyllenlack, Erysimum
Jordviva, Primula
Violreva, Mazus
Förgätmigej, Myosotis
Lungört, Pulmonaria
Spetsmössa, Tiarella
Alunrot, Heuchera
Några gräs:
Gulbrokig ängskavle, Alopecurus pratensis ’Aureovariegatus’
Randgräs Phalaris arundinacea.

Så sköter du din Vårflirt:
Ställs utomhus på ljus växtplats. Tål några minusgrader.
I låda, kruka, urna eller rabatt.
Jämn och regelbunden vattning, bör inte torka ut.

 

   


Inköpsställen