En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Maj 2009

Det är lite av ”släpp-fångarna-loss-det-är-vår-känsla” i maj. Det är nu vi släpper loss kreativiteten utomhus. Två härliga vår/sommarplantor blir valet i maj, hängbegonia och stor tagetes.

Hängbegonia

Här är växten som vi oftast ser som en engångsblomma men som verkligen går att spara om man sköter om den. Hängbegonian har en knöl likt den andra begonian som vi benämner som just knölbegonia.

Använd höga krukor eller amplar för bästa exponering och glädje. En grupp hängbergonior säljs även under namnet ”Gubben och Gumman”.
Stor tagetes

Mormor hade alltid småblommiga tagetes, först i sålådan och sedan i rabatten. Nu är det andra tider och utvecklingen har fört oss framåt och eftersom ”Valet är ditt”- känslan ska rymmas i maj väljer vi stor tagetes, fylld, stor och rund och liknar mest en härligt formad glasskula av smaken vanilj.

Vill man ha gult i trädgården kan man börja med stor tagetes i sol till halvskugga och övergå till hängbegonia i halvskugga till skugga.

Inspiration
Tänk om tiden kunde stanna i maj!
Vackra och klara färger, energi, ljus, pånyttfödelse, ljumma vindar, grönska och liv definierar månaden. Tröttheten är som bortblåst och sommaren ligger framför fötterna som en enda stor färgglad picknickfilt. Vad väljer du i sommar? En trend under 2009 som kallas ”Valet är Ditt” handlar just om det: Dina val.
Vem är Du? Vad speglar Dig? Vad står Du för? Vad driver Dig? Vad gillar Du? Vad är Du för typ av konsument? Hur inreder Du din tillvaro ute och inne?

Trenden handlar om att ta ställning för och emot något, t.ex. för miljön genom att arbeta vidare med källsortering och köpa ekologiska och närodlade produkter. ”Valet är ditt” handlar också om att välja produkter till sitt hem och sin trädgård som vi tror på, som talar till oss på något sätt och som känns äkta. De får gärna ha en särprägel. Hantverk och återvinning är ledord. Jorden och naturen är viktig för oss och vi hittar gärna poetiska inslag som beskriver detta och gör det tydligt, som en påminnelse. Små texter målade på väggen, på muren i trädgården eller på ladudörren.
Tänk att ingenting är omöjligt och låt kreativiteten öppna nya dörrar. Våga! 

Stor tagetes, Tagetes erecta, blommar med stora fyllda blommor på en kraftig,upprättväxande och grenig planta. Under maj månad dyker det upp blommande exemplar i handeln. Stor tagetes går utmärkt att ha som en blommande krukväxt inomhus men används oftast som en dekorativ färgklick i trädgården, där den drar till sig fjärilar. Det är snart dags att förbereda sommarens uteplats med ampelväxter och då passar den blomrika hängbegonian, Begonia x tuberhybrida Pendula-gruppen, bra som är både tålig och vacker.

Stor tagetes är en ettåring som lyser i gult, orange, lime, creme eller tvåfärgat. Blommorna kan vara fyllda, halvfyllda eller enkla. Stor tagetes brukar för det mesta stjäla all uppmärksamhet p.g.a. sin lyskraft och uppenbara närvaro. Bladverket är mörkt grönt och oftast lite sirligt. Växten härstammar från bl.a. Amerika men odlas flitigt i Sverige. Det går att njuta av växten inomhus och varför inte passa på till helgfirandet. Bäst trivs stor tagetes utomhus där den blommar tacksamt ända fram tills första frosten på höstkanten. Allt eftersom blommorna vissnar hänger de ner och bör nypas av för att plantan ska behålla sin attraktionskraft och gynna nya knoppar. I trädgårdslandet hjälper den till att hålla skadeinsekter borta från grönsakerna med hjälp av sin doft, vilket är en bonus.

Hängbegonian har en knöl precis som knölbegonian och sköts om på samma sätt. Hängbegonia finns med orange, vita, röda, gula eller rosa blommor som hänger över krukkanten som mogna jordgubbar. En fördel är att använda en ampel eller en riktigt hög kruka så att det hängande växtsättet och de vackra blommorna kommer till sin rätt. Placera gärna amplarna eller krukorna på vindskyddat ställe, då de späda grenarna är känsliga för vind. Unga plantexemplar är vackrast. Oftast används växten under sommaren och slängs sedan, men det går att spara knölarna svalt och driva dem igen.

Så sköter du stor tagetes:

Placering i ljust läge, sol till halvskugga.
I låda, kruka, urna eller i rabatt, även inomhus.
Jämn vattning.
Nyp bort vissna blommor.

Så sköter du din hängbegonia:

Placering i halvskugga till skugga.
Vattna måttligt, vatten får inte stå kvar och jorden bör inte bli för tung av fukt då
rotknölen kan ruttna.
I låda, ampel, hög kruka, hög urna.
Gödsla måttligt.
Använd mullrik och väldränerad jord.
Nyp bort vissna blommor.
   


Inköpsställen