En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Juni 2009

Vi har nått skolavslutningarnas månad med växlande väderlek och kanske är det aktuellt med inköp av nya badkläder. Trädgården prunkar och låt oss därför inspirera dig med månadens blomma som är sommarljus och en ny dahlia ’Goldahlia’.

’Goldahlia’, Dahlia x pinnata, är en härlig dahlia med blommor i starka färger och ofta med vitt inslag i mitten av blomman. Blommorna är fyllda och ser lite annorlunda ut i centrum av blomman. ’Goldahlia’ finns bland annat i röda, lila och orange blomfärger. Fördelen med dahlior är att de älskar sol och kan därför placeras där många andra växter inte orkar med värmen och ljuset.

’Goldahlia’ går att plantera i de flesta lådor, krukor, urnor och rabatter bara den får sol. Tänk också på att blommorna hamnar i en bra höjd så att de kan beskådas lite ovanifrån. Dahlior är känsliga för frost och ’Goldahlia’ är inget undantag. Vid risk för nattfrost bör plantorna tas in, alternativt täckas över .

Sommarljus, Gaura lindheimeri, är en gracil blomma som upplevs som om den svävar vackert ovanför andra växter tack vare sin höjd och sin lätthet. I rabatten bör man ge sommarljus utrymme för att bejaka den luftiga karaktären. Man kan lätt skapa en rabatt tillsammans med andra lite “vilda” växter och får på så sätt in känslan av en romantisk sommaräng i sin trädgård. Sommarljus kan köpas under försommaren och är även vacker att plantera i krukor och urnor, gärna i kombination med låga täta eller hängande växter.

Sommarljus har sitt ursprung i Texas och är fantastisk i stora svärmar. Blommorna sitter på en smal, ca 1 meter hög, stängel, och är i vitt, rosa eller tvåfärgat. Blomningen pågår mellan juli och oktober och inger känslan av ett romantiskt inslag i trädgården. Själva blomman är lätt och fjärilslik men lite oansenlig. När man ser växten i full prakt är den svår att bara gå förbi. Växten kan med hjälp av vintertäckning klara att övervintra i rabatten i de södra delarna av vårt land.

Så sköter du din ’Goldahlia’:
Placeras på lusa växtplatser och gärna i full sol.
I rabatt, urna, låda, kruka.
Vid plantering i rabatt bör man ha större avstånd mellan plantorna ju högre
plantorna är.
Det bör finnas ett luftigt kompostlager överst som håller kvar fukten vid plantan.
Jämn vattning, undvik att jorden torkar ut helt.
Närning ges i svag dos under sommaren

Så sköter du din sommarljus:
Placering i sol eller halvskugga, gärna skyddat läge.
I vanlig väldränerad jord.
Vattnas regelbundet och hålls jämnt fuktig.
Näring ges regelbundet under växtsäsongen.

   
   
   
   

Inköpsställen