En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Augusti 2009

Vi har nu kommit fram till månaden då skolorna sätter igång igen efter ett långt och härligt sommaruppehåll. Semestrarna börjar ta slut och vardagen och rutinerna står och knackar på dörren och gör sig påminda igen. Månadens blomma för augusti är två blomrika skönheter, nämligen gloxinia och flicköga.

Flicköga, Coreopsis grandiflora, med sin gula färg och med inslag av rött och mahogny ger flickögat blomsterglädje långt in på hösten.  Flicköga finns som enkla eller dubbelblommande och trivs i soliga till halvskuggiga lägen. De kan med fördel kombineras med Höstglädje- och Höstfägringssortimentet.Flicköga, Coreopsis grandiflora, representerar växten för utomhus denna månad. Än har utomhuslivet mycket kvar att ge i våra trädgårdar och på våra balkonger. Även om kvällarna allt snabbare blir mörka så händer det mycket i augusti som gör att vi håller fast vid utelivet. Både kräftskiva och surströmmingspremiär är givna festligheter som vi gärna firar utomhus i augusti. Flicköga är en utplanteringsväxt som är tålig för både regn och blåst och som har en lång blomningstid.

Vanligast är nyanser i gult med inslag av rött och mahogny. För att flicköga bäst ska komma till sin rätt ska den planteras i soliga till halvskuggiga lägen. I krukor och urnor gör sig flicköga bra tillsammans med andra tåliga växter ur Höstglädje - och Höstfägringssortimentet. Blommorna hos flicköga kan vara enkla eller fyllda i olika grad beroende på sort. De söta blommorna håller också fint om man vill klippa av några och sätta i vasen.

Så sköter du flicköga:
Planteras gärna i full sol
Trivs i väldränerad och näringsrik jord
Håll jorden jämnt fuktig

 

Gloxinia, Sininngia speciosa lämnar få oberörda med de oftast stora och härliga blomklockorna. Intrycket av sammet är påtagligt och de gillar öster- eller västerfönster allra bäst.

Inomhus får vi njuta av gloxinia, Sininngia speciosa. De stora klockorna charmerar många och den sammetslika insidan på blommorna lämnar få oberörda.

Gloxinian trivs i normal rumstemperatur och placeras gärna i ljusa fönster mot väst eller öst. Försök undvika att skarp sol träffar plantorna då detta kan ge brännskador på de stora gröna, mjuka, ludna bladen. När det gäller vattning av gloxinia ska jorden helst hållas jämnt fuktig.

Undvik att överskottsvatten står kvar på fatet eller i ytterkrukan då detta skadar plantans rötter. Gloxinians blommor finns i nyanser av rött, blått, rosa samt i vitt. På vissa sorter kan blommans vita baksida leta sig fram på kanten av kronbladen och skapa en vacker
kontrast.

Så sköter du gloxinia:
Placera på ljusa platser och undvik skarp sol
Trivs i normal rumstemperatur
Håll jorden jämnt fuktig

 Tankar och funderingar runt månadens blomma:
För mig fyller flickögat en stor uppgift, den finns tillhands i butiken när det börjar blomma över i krukorna hemma hos mig. Jag kostar gärna på mig några stycken och får känslan av nytt och fräscht vid entrén eller i trädgården. Det är mycket på grund av färgen jag tar flickögat, den påminner om sommarens solstrålar, som jag inte vill lämna bakom mig. För övrigt vill jag fortsätta mitt arbete i trädgården och det känns härligt att blomstersäsongen fortsätter en bra bit in på hösten.

 
 Ibland tittar jag och begrundar olika blommor och växter rent visuellt. Det brukar ge olika associationer och flickögats kronblad får mig att tänka på sönderrivet papper som har satts ihop till en ljuvligt gul blomma. Flickögat kommer att göra sig fin i en nymålad kruka från det gamla förrådet. Det blir pricken över i:et när jag gör en tillfällig fikahörna i min trädgård.  Gloxinian är nästa växt och den är inte anonym hos mig, då den har funnits hos mig varje år så länge jag kan minnas. Jag kommer att framhäva den genom att göra fint i mitt växthus, skapa en slottskänsla. Växthuset blir min mellanlandning innan jag kryper inomhus helt och hållet. Det blir krukor med romantisk och rustik känsla. Runt gloxinian fyller jag upp min fikahörna med spets, tyll och massor av gröna och blommande växter. I den här atmosfären passar gloxinian perfekt.
   
   

Inköpsställen