En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - September 2009

Att åter inta hemmet och få pyssla om sina krukväxter på fönsterbrädan är en syssla som känns lika stimulerande som att under sommarhalvåret rensa ogräs och klippa bort vissna blommor ute i trädgården. Det är med andra ord antistressterapi som vi kan idka inomhus. Det finns en ord lek om färger, blått är flott, rött är sött, gult är fult och grönt är skönt. Nu till hösten tar vi verkligen fasta på det gröna som är det sköna, vi fixar till det med ’Greenery Mix’, en samling av krysantemum med en färgskala som är i vitt, gult,limegrönt och med olika utseende på själva blomman.

För att behålla det gröna och sköna lugnet matchas krysantemum ihop med olika krukor som alla har någon ton av grönt i sig. Det blir krukor med matt yta, glansig yta och favoriten zink. Det blir även med något inslag av brunt som vi kommer att kombinera ihop det med. Med fördel går det att kombinera ihop båda Månadens Blomma eftersom gröna växter så passligt fungerar bra som en grön bas och så fyller vi på med de blommande krukväxterna. Att använda sig av olika struktur på krukorna ger naturligtvis olika intryck som leder till tycke och smak när det gäller växtvalet.

 

Det finns säkert många som tycker att krysantemum är en föråldrad krukväxt men eftersom växten finns i så många färger kan alla hitta sin favorit och kombineras det med krukor som passar tillfället eller omgivningen så spelar det ingen roll, vår älskade klassiker krysantemumen blir pricken över i:et

 

I Calatheasläktet hittar vi rumsväxter med stor variation i både bladform och framför allt i bladens färger och teckningar. Det vanligaste är att de svenska namnen inte används så mycket utan växterna benämns Kalatea. Hos växter ur Calatheasläktet är bladen det viktigaste. Bladen kan vara tecknade i vackra mönster där grönt oftast är basfärgen. Bladundersidorna är hos en del sorter färgad, oftast i en rödaktig nyans. Även bladformen varierar hos kalatean. Vi hittar sorter med avlånga, vågkantade blad, andra har brett ovala blad och vissa har flamlika fläckar och hos andra är bladen halvt genomskinliga.

Variationsrikedomen är stor och tack vare detta kan alla hitta sin favorit som passar till övriga inredningen i hemmet.Ett annat släkte som har växter med vackra blad är Maranta. Här hittar vi en klassisk krukväxt i form av Moses stentavlor, Maranta leuconeura. Moses stentavlor härstammar från Brasiliens regnskogar där de växer på marken under de väldiga träden. Det krypande växtsättet kan vi utnyttja genom att placera plantorna i amplar där rankorna får hänga fritt. Bladen som är runda till formen är vackert tecknade och finns i en mängd olika variationer, inte sällan är bladundersidan rödfärgad.

Moses stentavlor, liksom andra sorter inom Marantasläktet men även växterna i Calatheasläktet kräver att jorden ska vara jämnt fuktig, men inte blöt, för att de ska trivas och må bra. Gemensant för både Calathea och Maranta är även att växterna trivs i hög luftfuktighet. Det finns några olika tillvägagångssätt för att uppnå detta. Att duscha växterna är tidsödande och gör det svårt att få ett jämnt klimat runt växten. Istället kan vackra vattenfyllda skålar eller fat ställas ut i närheten av växterna. Här avdunstar då vattnet och ger en jämn höjning av luftfuktigheten och klimatet anpassas mer till växternas krav.

Så sköter du Calatea/Maranta:

Tycker om hög luftfuktighet

Håll jorden jämnt fuktig under sommarhalvåret

Placeras ljust, men undvik skarp sol

 Hos den andra delen av Månadens blomma för september är det blommorna som är i fokus. Krysantemum, Chrysantemum x morifolium, Greenery Mix är en alldeles ny sammansättning av krysantemum där gemensamma nämnaren är blommorna. Blommorna i gruppen Greenery Mix går alla i nyanser av grönt. Här finns allt ifrån knalliga limefärgade nyanser till lite mer milt, ljust gulgröna blommor och här är även sorter med nästan vita blommor men där mitten av blomman går i grönt. Hösten är krysantemums tid. De kortare dagarna får krysantemum att naturligt börja blomma.

 
   Odlarna kan tack vare sina goda yrkeskunskaper och odlingsteknik få krysantemum att blomma under vilken tid på året som helst. Att placera krysantemum utomhus på hösten går alldeles utmärkt. De svalare temperaturerna gör att blommornas hållbarhet förlängs och sprider blomrikedom i krukan utanför dörren. Krysantemum klarar inte frost så när det börjar krypa ner mot nollgradigt gör man bäst i att skydda arrangemanget eller ta in krukan. Inomhus vill krysantemum stå ljust men inte i full sol. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig. Allra bäst trivs krysantemum om de placeras något svalare än normal rumstemperatur, runt 15-16 grader går bra.

 Så sköter du krysantemum Greenery Mix:

Placeras ljust men inte i direkt sol inomhus

Utomhus i sol till halvskugga

Trivs i svalare temperaturer, tål inte frost

Vattna regelbundet och undvik att jorden torkar ut helt

 
   

Inköpsställen