En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Januari 2010

Det ska vara blommande krukväxter i år, krukväxter med karaktär där en känsla av skönhet får råda. Till Månadens Blomma har vi därför valt
fönsterazalea och den nya gloxinian ur Multibells-serien.
Två blommande krukväxter som vittnar om att det som varit kommer igen i nya tappningar. Azalean har ju redan blivit en riktig ”kioskvältare” med
det nya skötselrådet, en skvätt i ytterkrukan på morgonkvisten och den håller sig fin länge. Ibland undrar vi om det kommer något nytt. Nytt på krukväxthimlen är den nya gloxinian Multibells-serien som från start finns i tre färger; blått, vitt och körsbärsrött. Gloxinian Multibells-serien ser ut som en korsning mellan gloxinia och kornettblomma även om det nu inte är precis så. Särdragen från de båda krukväxterna går att urskilja i Multibells-serien.

Tankar och funderingar kring Månadens Blomma...


Min målmedvetenhet när det gäller grönskan är att hela tiden förnya och skapa oväntade kombinationer, att göra det där lilla enkla och lilla extra. Det kommer att blir ytterst angenämt att pröva en ny växt och mina förväntningar på just gloxinian, Multibells-serien, är höga.
Att azalean har blivit ett måste är väl inte så konstigt med ett skötselråd som kräver minimalt arbete av mig och som ger tillbaks en blomsterupplevelse utöver det vanliga. Det är väl heller inget att sticka under stolen med att azalean är ett måste för att liva upp januari.…..men så har vi det där med storleken! Även om vi hittar de flesta krukväxter i olika storlekar saknar jag ibland blommande krukväxter i större varianter. Alternativet blir att köpa hem två till tre av samma sort för att göra en samplantering i stället, vilket går lika bra. Nu i januari väljer jag azalea eller gloxinia i min favoritglasskål där jag planterar tre plantor för att få volym.


Multibells-serien är inte en korsning mellan gloxinia och kornettblomma även om det så skulle tyckas. Man ser likheter i Kornettblommans mindre blomma i Multibells-seriens utseende då denna med en något mindre storlek på blommorna. Som en kompensation för de något mindre blommorna kommer det istället betydligt fler blommor jämfört med en traditionell gloxinia.

 
Blommorna hos Multibellsserien är något hängande och det öppna växtsättet gör det enklare för oss konsumenter att putsa bort vissna blommor utan att skada de nya knopparna och blommorna som är på gång. Multibells-seriens gröna blad är också lite mindre i storlek än vanlig gloxinia men är fortfarande lika vackert gröna. Multibells-serien finns i färgerna blå, körsbärsröd och vit.

 Fönsterazalean är egentligen en liten buske som finns till försäljning i trädgårdsbutikerna från september till mars. För att lyckas bäst ska plantan vid inköpstillfället ha några blommor utslagna och knopparna ska visa färg. Trots det svenska namnet är det inte tvunget att fönsterazalean ska stå i ett fönster. När plantorna kommer från odlarna är de laddade med energi och därför klarar de av att blomma även om de står en bit in i rummet.


Naturligtvis ska plantorna inte stå helt utan ljus för det klarar ingen, men soffbordet, köksön eller den ljusa hallen kan få en blommande fägring. Azalea är en lättskött krukväxt som finns i en mängd olika storlekar och former plus att den går att få i en mängd olika färger. Slå en skvätt vatten till plantorna varje eller varannan dag så att jorden hålls jämnt fuktig men inte blöt. Någon näring behöver inte tillsättas i bevattningsvattnet under blomningen.


När fönsterazalean blommar trivs den i normal rumstemperatur, först efter blomningen gynnas plantan av en svalare temperatur. Fönsterazalean går att få i en mängd olika storlekar och former. Till de lite mer udda formerna kan nämnas pyramider, på stam, minisar på stam och som uppbunden på båge. Nu är det bara fantasin som kan stoppa användningen av fönsterazalean, odlarna har gjort allt för att serva oss med en lättskött krukväxt i udda form.

 

Så sköter du din gloxinia:

- Placeras ljust men undvik full sol.
- Vattna i ytterkrukan eller på fatet. Undvik vatten på bladen då det kan
ge fula fläckar.
- Vattna så jorden hålls lätt fuktig.

 
 

 

Så sköter du din fönsterazalea:

- Placeras i ljusa fönster eller en bit in i rummet.
- Trivs i rumstemperatur eller något svalare.
- Ge ca 1 dl vatten i ytterkrukan varje till varannan dag.

 

 
   

Inköpsställen