En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Februari 2010

Nu lämnar vi sakta men säkert vintermörkret bakom oss för den här gången. Nej, inte ännu inflikar några i kör men i mitt sinne vill jag att det ska bli ljusare, jag fyller helt enkelt min hatt med kornettblommor. Jag kommer att ösa på med vita och rosa exemplar. Jag kommer att blanda kornettblommorna med de övriga växterna jag har kvar på min hylla. På hyllan blir det verkligen trenden ”Nördens revival” som gör sig gällande. Jag satsar på växter som jag känner igen och får mig att må riktigt bra inombords, krukvalet är inte det allra viktigaste utan växternas färger och former får tala till mig i februari. Däremot kommer jag att försöka skapa en bättre relation mellan mig och doftpelargonen. Här plockar vi ju in en växt som kittlar ytterligare ett sinne. Jag har förmånen att ha en fönsterförsedd hall och det gamla knepet med att gnida bladen innan gästerna stiger in blir en trevlig överraskning hemma hos mig nu när ljuset sakta
men säkert återvänder.


Kornettblomman tillhör de klassiska krukväxterna som har funnits i odling i vårt land sedan 1930-talet. De tungformade bladen väller ut över krukkanten och gör formen lite rolig. Förr satte man gärna kornettblomman på en piedestal för att bladen skulle kunna få hänga fritt. De sorter som erbjuds i handeln idag är nya förädlingar och där har bladen gjorts kortare för att anpassas till våra nya, moderna bostäder med oftast mindre fönsterkarmar. Blommorna som sitter på långa stänglar är trattformade och finns i nyanser av röd, vit, violett, blå och rosa samt numera även i härliga tvåfärgade kombinationer.


Kornettblomman är otroligt tacksam och blommar från tidig vår till sen höst. Bäst trivs plantorna om de får stå ljust men inte i direkt sol. Vintertid när ljuset avtar gör kornettblomman en paus i blomningen och vill då också stå lite svalare. När våren sedan återkommer och ljuset flödar in genom fönstren börjar kornettblomman sin blomningsperiod igen.

 Månadens blomma del två är doftpelargon. Här är det egentligen inte blommorna som är i fokus utan det doftande, handflikiga bladverket. Blommorna är oftast små
och har en lilarosa nyans. Det är inte lätt att dela in doftpelargonerna efter doft eftersom många av sortern ahar en blandning av olika. Citron, ros och pepparmynta är de vanligaste dofterna och kanske även de som är lättast att känna igen. Dofterna märks som starkast när bladen gnids kraftigt eftersom de eteriska oljorna då frigörs i stora mängder.

 För många förknippas doftpelargon med rosengeranium, Pelargonium  (Doftpelargon-Gruppen) ’Graveolens’, kanske mer känd som Dr. Westerlunds blomma. Namnet kommer ifrån Ernst Westerlund som var doktor i Enköping i början på 1900-talet och som rekommenderade att blomman placerades i sjukrummen för att förbättra luften bland patienterna. Många hade även ett exemplar i farstun och när det kom gäster gneds bladen just innan dörren öppnades för att det skulle spridas väldoft i rummet.


Så sköter du din kornettblomma:

‐ Placeras ljust men inte i direkt sol.
‐ Trivs i normal rumstemperatur, svalare vintertid.
‐ Jämn vattning, låt jorden torka ut lätt mellan vattningarna.
‐ Tillsätt näring i vattnet varannan vecka från vår till höst.Så sköter du din doftpelargon:

‐ Placeras ljust, gärna i direkt sol.
‐ Trivs på varma växtplatser.
‐ Jorden kan få torka upp mellan vattningarna.
‐ Näringsvattna med halv dos näring en gång per vecka från april till augusti.
‐ Kan planteras ut på sommaren.

 

 
   

Inköpsställen