En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Mars 2010

Tankar och funderingar kring Månadens blomma:
Snacka om karamellskål utan choklad! Både engelska pelargoner och lyckliga Lottor har ett brett färgspektra och därav min jämförelse med karamellskålen. Möjligtvis har vi ett par sorters engelsk pelargon som är riktigt mörka och får representera chokladen.När ett nytt år börjar skaffar jag mig någon form av pelargon så fort jag bara kan. De engelska pelargonerna är bland de första som står och viftar med
sina blad och sammetslena blommor i butikerna. Extra glad är jag då de här pelargonerna mer eller mindre betraktas som engångsblommor i större utsträckning än de ordinära som vi köper lite senare under året, då värme och sol har nått våra breddgrader. Lyckliga Lotta är en växt som jag har valt att tolka på mitt eget lilla vis. Lottorna har med sina starka blomfärger en gladare framtoning på fönsterbrädan, bäddat för elegans, glädje och en markering om att våren är här. Det här året ska jag köpa några extra exemplar, sköta om dem extra noga och göra ett förlängt försök i trädgården.


Engelsk pelargon är en solälskare som piggar upp våra fönsterbrädor nu när ljuset börjar komma tillbaks efter vintern och vi kan börja ana att det går mot vår. Blomfärgerna hos de engelska pelargonerna går från vitt till olika nyanser av rosa över till de röda tonerna och purpur. Flerfärgade blommor är vanliga
med kombinationer av nämnda nyanser. Engelsk pelargon har ett relativt styvt växtsätt och bladfärgen varierar med sorterna och går från mellangrönt till dekorativt grågrönt. Engelsk pelargon är lättskött och blommar villigt trots att det inte är så stark sol i mars. Finns möjlighet att ställa de engelska pelargonerna i lite svalare rumstemperatur kommer de att trivas alldeles utmärkt.

 

 

 Lyckliga Lotta är en riktig glädjespridare med sin rikliga blomning. Inomhus trivs plantorna på ljusa växtplatser men måste skuggas om de placeras mot söder.
Lyckliga Lotta är känslig för uttorkning och ska vattnas rikligt och regelbundet utan att det blir kvar överskottsvatten i ytterkrukan. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från vår till höst. Lyckliga Lottas blomfärger är riktigt skarpa och iögonfallande. Färgerna går från rent vitt och till nyanser av cerise, rosa, röd, violett och lax.

 Det finns även sorter med tvåfärgade blommor och alla är lika vackra. Bladen hos lyckliga Lotta är avlånga och spetsiga framtill. Bladfärgen behöver inte bara vara grön, idag finns det sorter med mer rödaktig ton i bladen. Även bladnerverna är dekorativa och förekommer ofta i röda nyanser.
Längre fram på säsongen, när vädret är varmare, kan lyckliga Lotta planteras ut i trädgården. Lyckliga Lotta kan planteras i krukor eller i rabatten, eller varför inte prova att ha den i ampel. Med sitt lätt runda växtsätt kommer den att fylla ampeln till bredden och blomma med sina vackra blommor. Även
utomhus ska en alldeles för solig placering undvikas och passa med vatten så plantorna inte slokar.


Så sköter du engelsk pelargon:

- Placeras ljust, gärna soligt.
- Vattnas rikligt, men vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna.
- Näringsvattna en gång per vecka från april till september.Så sköter du lyckliga Lotta:

- Placera halvskuggigt till ljust men skyddas mot stark sol.
- Näringsvattna och låt inte plantan torka ut helt.
- Kan planteras ut på sommaren, men måste avhärdas då den är känslig förkyla.

 

 
   

Inköpsställen