En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - April 2010

Tankar och funderingar kring Månadens blomma
Hela april genomsyras av skira blommor med färger som lätt matchar varandra. Ibland undrar jag varför blommor och växter får de namn de får och då framförallt de svenska namnen. Det går att läsa på flera ställen att förgätmigej ibland kallas för fiskögon i Närketrakten. Det är när jag hör sådant som jag undrar hur det gick till, vem såg ett fisköga i den här ljuvligt blommande växten. Hemma hos mig får tusenskönan sätta rötterna i några krukor utanför husknuten och jag vill verkligen tipsa om att plantera några av dessa näpna skönheter i en liten ampel. Har inte grannen blivit avundsjuk tidigare är det stor risk nu. Murklockan visar tecken på stor överlevnadsförmåga. Att växa i stenpartier och vid murar är helt naturligt för den här växten. Det där med att murklockan behöver vattnas kan jag intyga, den är törstig, men trivs inte när rötterna ständigt står i fukt! Även om vi kan börja med murklockan inomhus vid den här tiden i april har jag valt att visa foto på hur fint det blir när den kommer ut i naturen.
-
Mitt råd nu i april är att köpa, plantera och kreera!

Tusensköna

Både tusensköna och äkta förgätmigej är lättskötta och har en del gemensamt när det gäller skötsel och krav på växtplatsen.
Båda trivs i sol till halvskugga och gärna i jordar som har en viss fuktighetshållande förmåga.

Tusenskönan finns i vitt samt i olika nyanser av rosa och rött, även tvåfärgade sorter finns. Det vanligaste är att den gula mittknappen syns i blomman men det finns även helt fyllda blommor. Sorterna som har de fyllda blommor räknas till de storblommiga sorterna.

 

 
Äkta förgätmigej finns i färgerna vitt, rosa och i nyanser av blått och är en söt utplanteringsväxt som kan bidra med det lite vilda till rabatter, krukor och balkonglådor.

När förgätmigej har blommat över och man har tillgång till trädgård kan plantorna planteras ut under t.ex. lövfällande buskar och träd där de kommer tillbaks år efter år om inte vintrarna är för stränga.

 Murklocka

Murklocka, Campanula portenschlagiana ’Martina’ är översållad av blåklockslika blommor i blå nyans.

Tidigt på våren köps murklockan som krukväxt för placering inomhus. Växten trivs då i ljusa fönster som inte nås av den skarpa solen mitt på dagen.

Murklockan trivs i normal rumstemperatur och har en fantastisk förmåga att kunna blomma. Plantorna fullkomligt täcks med de ljuvliga blå blommorna.

 
För att hålla igång blomningen ännu längre rekommenderas att vissna blommor klipps bort efterhand.

Murklockan, som kan planteras utomhus när vi kommer fram en bit på försommaren, är egentligen en perenn som kan övervintra utomhus men att ta de drivna plantorna som säljs tidigt på våren och plantera ut direkt är ingen bra idé.

 

Plantorna måste avhärdas först. Istället kan man ha glädje av murklockan först inomhus och senare plantera ut den för fortsatt fägring i trädgården. Vid plantering utomhus kommer murklockan att bre ut sig och kan mycket väl användas vid murar eller i kanten på krukor så att rankorna kan hänga ner. Murklockan är känslig för övervattning och det är viktigt att det inte står vatten kvar i ytterkrukan mer än en halvtimme efter vattningstillfället.

 


Så sköter du din Förgätmigej och Tusensköna:

- Trivs i sol till halvskugga.
- Planteras gärna i en lätt fuktighetshållande jord, undvik att jorden torkar upp helt.
- Tillsätt näring i bevattningsvattnet ett par gånger under våren.Så sköter du Murklocka Martina:

- Trivs på ljusa platser men undvik fönster med skarp sol.
- Vattnas rikligt utan att det blir överskotsvatten stående i ytterkrukan.
- Näringsvattna med halv dos varje vecka från april till september.

 

 
   

Inköpsställen