En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - December 2010

Vi är outtröttligt traditionella här hemma i Sverige och trots det vill jag påstå att vi nog faktiskt kan tänka oss något i lila till jul i alla fall. Båda växterna i Månadens Blomma är beprövade kort som klarar att leva upp till julens glädje och vedermödor och samtidigt fungerar de alldeles utmärkt som gå-bortblomma och mycket mer.
Fönsterazalean som numera kvalar in på listan över lättskötta växter tar mark!
En skvätt vatten varje morgon i ytterkrukan så är det klart, vilken förändring
det är. Även vårelden talar till mig, här behöver vi ens inte fylla på vatten varje dag så det är verkligen en ledighetsblomma, köp, placera och var ledig i jul!


December är äntligen här och vi ägnar en stor del av vår lediga tid till att skapa en stämning runt omkring oss som vi vill ska räcka hela månaden.
Förväntningarna på december är stora för både barn och vuxna.

 

Fönsterazalea, Rhododendron simsii, ska vid inköpstillfället ha några blommor utslagna och knopparna ska visa färg. Lila fönsterazaleor till matchande lila
ytterkrukor blir vackert både i fönsterkarmen och på matbordet när julens godsaker dukas fram. Är man ute efter en helt annan stil kan vita azaleor i silvriga krukor stå för det nya och den här kombinationen passar bra även längre fram i december när nyåret närmar sig.

 


Fönsterazaleans lite hårda växtsätt i kombination med de tunna, fjärilslika
blommorna är en spännande kontrast som är svår att motstå. Tack vare att fönsterazalean är laddad med energi från tiden innan blomningen startade, behöver inte plantan nödvändigtvis stå placerad i ett fönster för att trivas.
Fönsterazalean kan placeras en bit in i rummet så länge den nås av ljus från fönstren.


I december känns det som om den intensivt röda och den helvita färgen är mest aktuell. Att köpa hem några stycken för att sedan placera dem tillsammans i grupper är både vackert och lättskött. Röda våreldar och lila fönsterazaleor står för det varma under december och passar fint in till allt rött pynt som finns i hemmen under denna tid.

 
Vill barnen ha julfint på sina rum med egna blommor så är våreldar perfekt.
Tack vare de friskt gröna, suckulenta bladen har våreld möjlighet att lagra
vatten och blir därför ett lättskött alternativ. Kanske kan en tomtekruka få sällskap av en våreld i väntan på den riktiga tomten?

Trädgårdsmästaren rekommenderar:

- Din Azalea trivs i ljusa fönster, men klarar som blommande av att stå en bit in i rummet

- Placera din Azalea i rumstemperatur eller något svalare

- Nyaste rönen säger att Azalean vattnas varje till varannan dag med ca 1 dl vatten i ytterkrukan så att jorden hålls jämnt fuktig.

 

Trädgårdsmästaren rekommenderar:

 

- Din Kalanchoe trivs i ljusa fönster och klarar dessutom av att stå i sol

- Kalanchoen vill ha normal rumstemperatur men kan även stå ute under sommaren

- Viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna

 

 
   

Inköpsställen