En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Januari 2011

I januari längtar vi efter förnyelse och friska fläktar. Månadens blomma hjälper oss långt på traven med färg och fyllighet, grönska och frisk luft. Primulan med sina livsbejakande blommor kommer precis när vi behöver den som bäst och ormbunken är en klassiker som gjort storstilad återkomst både i heminredning
och i kontorsmiljöer.Primulan är krukväxternas svar på tulpaner. Den kommer till butikerna med ljusa, klara färger i en tid då jag börjar bli ordentligt trött på mörkret. Eftersom primulorna är förhållandevis billiga går det att välja många olika färger som kan stå i en härlig grupp på matbordet eller fylla en hel fönsterkarm med nytt liv. Ett säkert knep om du ska ha gäster och städningen har hamnat på efterkälken är att köpa hem många primulor och sprida ut därhemma. Ett perfekt dammkamouflage!
Ormbunken är min barndomsväxt. Hemma fanns det gigantiska ormbunkar som vällde ut över vita piedestaler och stod kvar i åratal. Själv har jag helst ormbunkar i fönsterkarmen där de skänker mig den naturliga och fylliga grönska som jag saknar såhär på vinterhalvåret. De är lätta att sköta men
kräver ändå lite trivsamt pyssel med att plocka bort bruna blad och duscha då och då. Det är ett litet besvär för att få så vackra krukväxter.


Det finns tusentals arter av ormbunkar världen över. Vi lyfter fram spjutbräken, Nephrolepis exaltata, en av våra vanligaste krukväxtormbunkar.
Spjutbräken är friskt grön, exotiskt frodig, lättplacerad och mycket lättskött. Lägg därtill att den har luftrenande egenskaper och saken är klar – spjutbräken är perfekt förinomhusmånaden januari.
Föroreningar i inomhusluften tas upp av växten och samtidigt bidrar spjutbräken till att fukta luften genom att den avdunstar vatten. För bästa effekt ska ormbunkens blad hållas rena och duschas regelbundet. Så blir den dessutom ännu vackrare.

 


Det finns många olika sorter och storlekar av spjutbräken; alla är parbladiga med ett robust och tätt växtsätt. De klarar av att stå lite skuggigt och älskar badrum där de kan suga åt sig av fukten.

Charmigt med ormbunken är att den skjuter nya blad från jordstammen. Likt en rulle sticker nykomlingarna fram och vecklas efterhand ut till nya fräscha blad.


Januaris andra blomma har fått sitt släktnamn Primula från latinets primus, den förste, vilket syftar på de olika arternas tidiga blomning i naturen. På våra
nordliga breddgrader kan vi i stället applicera betydelsen på att primulorna är bland de första vårblommorna ute i butikerna. Redan i januari står de där
och lockar i färger som vi nästan glömt att de fanns. De vanligaste i våra krukor är syrenviva, P malacoides, fönsterviva,
P obconica, och jordviva, P vulgaris. Jordvivan är den vi oftast syftar på när vi säger primula. Den är också färgrikast och blommar i nyanser av rött, rosa,
vitt, gult och blått. Fönstervivans blommor är rosa, röda, aprikos eller vita medan syrenvivan finns i nyanser från vitt till mörkt rosa.


Alla tre arter blommar intensivt under några veckor och används främst som njut och slängblommor.

Primulan är en perfekt samplanteringsväxt tillsammans med vårlökar i korgar eller små zinkbaljor – som våren i en liten ask.

Gemensamt för primula och ormbunke är att de verkligen märks, var de än placeras. Den ena med sprakande, livfulla kulörer, den andra med en urskogslik frodighet som ger oss välbehövlig energi mitt i vintern.

 

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placera din primula ljust men skydda den från direkt solljus. Ljuset förlänger blomningen.
- Placera inte primulan över ett varmt element.
- Primula vill ha jämn och god fuktighet. Vattna rikligt men utan att det blir överskottsvatten i krukan.
- Syrenviva och fönsterviva kan få en svag dos näring i vattnet varannan vecka under blomningen. 

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

 - Placera i ljus till halvskugga, undvik direkt solljus.
- Trivs i rumstemperatur eller något svalare. Dock ej under 18 grader.
- Vill ha jämn och god fuktighet. Vattna rikligt men utan att det blir överskottsvatten i krukan.
- Damma av bladverket och duscha med jämna mellanrum.
- En dos näring ges i vattnet en gång i veckan från vår till höst och en gång i månaden under vintern.

 
   

Inköpsställen