En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - februari 2011

I februari tipsar vi om två olika personligheter för elegant grönska och hemtrevlig färg inomhus. Rosenkallan är ståtlig och lite egotrippad medan begonian är en klassiker som bjuder på överraskningar. Se på mig!
Rosenkallan, Anthurium Andraeanum-Gruppen, ser alltid nypolerad ut. Ur blänkande mörkgröna blad sticker färgade högblad som skriker efter uppmärksamhet. Kulörerna varierar från vitt, rött, och rosa till olika färgskiftningar. Som pricken över i:et sitter blomställningen samlad i en kolv som ofta har annan färg än högbladet.

För mig är begonia fortfarande en mormorsblomma, men därmed inte sagt att jag inte tycker om den. Men den bör få röja lite ny mark. Begonior är jättevackra i  massverkan. Jag sätter gärna några i olika färger i en korg på ett lågt bord. Jag brukar också knipa av små kvistar och sätta i vas när det ska dukas fint. Det blir ett annorlunda och dessutom lågt arrangemang så alla runt bordet kan se varandra.

Rosenkallan spelar i en annan liga. Eftersom den har så stor personlighet föredrar jag att ställa den för sig själv, på ett litet bord eller en byrå. Ett större
exemplar kan till och med stå på golvet. Den är också en perfekt gåbortblomma som ser riktigt påkostad ut, antingen med ytterkruka till eller med ett vackert papper runt plastkrukan.

 

Rosenkalla, Anthurium Andraeanum-Gruppen, tillhör den eleganta skaran krukväxter. Den har tre starka karaktärsdrag: det mörkgröna och högblanka bladverket, de färgade högbladen och en distinkt kolv där de små blomställningarna sitter. Rosenkallan är en spännande inredningsdetalj som med fördel kan placeras en bit in i rummet. Halvskugga trivs den utmärk i. Rosenkallan kan blomma i flera månader i vitt, rött, rosa eller olika
färgskiftningar. Välj gärna en hög, elegant kruka om den ska stå för sig själv. I fönsterkarmen tillsammans med andra växter kan krukan vara mer anonym.
De färgade högbladen är även stiliga som snittblommor i buketter eller några få ensamma i en smal, hög vas.

En helt annan stil har begonian. Den har odlats länge men det var först i början av 1950-talet som förädlingen kom igång på allvar. Begonia har kallats mormorsblomma men på senare tid har en ny identitet vuxit fram tack vare en mängd nya sorter. Begonians återkommande popularitet beror på att den finns i så många färger, att den blommar så mycket, finns i så många olika storlekar och med så många variationer i formen på blad och blommor.
Den klassiska begonian är höstbegonian, Begonia x hiemalis, som från början hade stora, enkla blommor i rött, gult, rosa, orange eller vitt.


Sedan dess har det hänt massor!  Nu finns sorter med både halvfyllda och fyllda blommor, från riktigt små till maffigt stora. Även bladen varierar från hela eller flikiga, kala eller håriga och i olika gröna nyanser, ibland melerade med inslag av vitt eller rött.
Nästan varje år kommer nya sorter av begonian så här är det läge att botanisera i butikerna. Se på färgerna och formerna, känn på bladen och leta upp din personliga favorit. Kanske är det den yppiga vita sorten 'Clara Franje' eller en uppseendeväckande storblommig sort. 

 

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

-- Placera den ljust eller halvskuggigt, men undvik direkt solljus.
- Trivs i rumstemperatur.
- Rosenkallan får inte torka ut. Vattna regelbundet med ljummet vatten.
- Ge kalkfri näring i vattnet varannan vecka under sommaren, mer
sparsamt under vintern.
- Undvik att röra vid högbladen då det kan ge missfärgningar på bladen.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Begonian trivs i rumstemperatur och på en ljus plats men inte i direkt solljus.
- Vattna regelbundet men låt jorden torka upp mellan givorna. Begonian trivs inte i blöt jord!
- En svag dos näring ges i vattnet varannan vecka under blomningen.
- Plocka bort vissna blommor efterhand.
- Undvik knoppavfall genom att inte vrida krukan för ofta och genom att
placera krukan en bit ifrån fruktfat. Etylen som frukten avger kan orsaka
knoppavfall.

 
   

Inköpsställen