En aktivitet av Blomsterfrämjandet och produkterna finns under april-juni i din Blomsterbutik.

Årets Pelargon 2011 - ´Queen of Wien´

Likt en allvädersstövel passar jag i alla väder. Mina enkla blommor gör att vatten inte samlas i dem vid regn utan min utstrålning är lika intensiv och de knallröda blommorna lika färgsprakande, när regnet står som spön i backen som när solen strålar klart.

Mitt bladverk är robust, frodigt och mörkt i olika gröna zoner vilket ger effektfull kontrast till mina blommor.
Låt mig växa inom- eller utomhus på ljus och solig plats, där jag trivs bäst och där ljuset lockar fram nya blomknoppar.

Mitt namn har jag fått efter den österrikiska drottningen Elisabeth, som levde i Wien på 1800-talet. Odlas gör jag i Sverige och givetvis med varsam hand av duktiga trädgårdsmästare.

                          
                          Årets Pelargon produceras i en anrik trädgård

AB K E Petterssons handelsträdgård är ett familjeföretag som i dag drivs i fjärde generationen. Företagets historia som traditionell Handelsträdgård är lång med start redan i början av förra seklet varför vi under 2014 kommer att fira hundraårsjubileum.

Idag är det systrarna Jeanette och Catrin som äger företaget. Tillsammans med 20-talet anställda produceras årligen över 3 miljoner kruk- och utplanteringsväxter.

- 36000 kvm växthus utrustade med modern teknik och ett skickligt yrkeskunnande ger oss förutsättningar till en resurseffektiv produktion med minsta möjliga miljöbelastning utan att över huvud taget pruta på kvalitet.

 

Juryns motivering:
En enkelblommande frisk sort som inte riktigt kommit till konsumenternas kännedom tidigare.
Färgen på ´Queen of Wien´ är otroligt lysande och färgstark både där den står solitärt eller i en av stadens planteringar. Även om modern heter ´Wiener Blut´ så påminner den oss båda om en gammal och nästan bortglömd sort som heter ´Stadt Bern´.
´Stadt Bern´ har ett stelt, upprätt växtsätt med mörka ringar i bladen och därtill samma framträdande orangeröda färg som i årets utvalda. ´Queen of Wien´ har begåvats med fler pluspoäng jämfört med ´Stadt Bern´. Bladen är av samma typ, växtsättet är kraftigare och frodigare medan blommorna är fyrfaldigt större!

Lotta Ahlvar konstaterar att ´Queen of Wien´ i sin enkelhet passar ypperligt tillsammans med tyger, mode och inredningsdetaljer inom Vintage-stilen.

 Omvärdera begreppet ”tantblomma”

 

Utan att ha gjort en större marknadsundersökning kan vi vara ganska överrens om att pelargonen har fått stämpel på sig att vara en tantblomma som är placerad i någon romantisk veranda med spetsgardiner. Vi tycker däremot att begreppet behöver omvärderas till något helt annat.

Pelargonen är en härdig och tålig krukväxt som klarar många och tuffa behandlingar. Pelargonen växter vilt i länder med mycket torra och varma klimat, trots det överlever pelargonen år från år. Vi önskar att fler väljer pelargonen som det självklara inför våren och sommaren.

Vare sig man är hårdrockare, börsmäklare, gammal gumma, citytjej, sportjournalist eller fotbollsspelare kommer den kära pelargonen att överleva behandlingen.

´Queen of Wien´   

Pelargoner finns i olika former men säljs vid lite olika tillfällen under året. Tidigt på våren, i februari till mars börjar den engelska pelargonen att dyka upp och den följs senare av en rad olika sorters pelargoner som blommar tidigare och senare under våren och sommaren.

Med de olika variationerna finns det inget som tyder på att den endast skulle passa i den gamla träverandan. Den som bor i ett strikt och modernt hem och som har inrett minimalistiskt kommer att finna ett givet utrymme för pelargonen.

 

 

 

Så sköter du om din pelargon på bästa sätt.

Sommartid dricker pelargonen mycket vatten, men den klarar ändå torka
bra. Tillväxten och blomningen hämmas dock av torkan och en jämn tillförsel av vatten är att föredra.

Krukväxtnäring ges en gång i veckan från vår till höst.
För förlängd blomning bör vissna blommor och blad avlägsnas kontinuerligt.

 

   
Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen.
Varmt och soligt samt gott om plats är den bästa placeringen för en
pelargon. Vanlig rumstemperatur fungerar bra, men bäst trivs den dock
utomhus. På vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra.
Inköpsställen