En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Juni 2011

Varje år bestämmer jag mig för att inte ha så många krukor. De ska bara vattnas hela tiden. Men fram i juli har samma fenomen inträffat som förra året och året dessförinnan. På trappor och altan trängs krukor och kärl fyllda av sommarblommor. Och varför inte? Arbetet som krävs betalas frikostigt tillbaka med färg, färg och åter färg. Och den kicken behöver vi för att kompensera vinterns gråbruna tonskala.
Begonia och buskmargerit förlorade lite i intresse hos mig för några år sedan. Det fanns alldeles för många spännande nyheter att falla för. Men nu slår de gamla godingarna tillbaka med full kraft. ’Dragon Wing’ är en sann överraskning som alla borde prova. Och de klassiska buskmargeriterna kan jag bara inte motstå. De är som smågodis och jag vill ha en hel påse full!
Det fantastiska med begonia och buskmargerit är att de ger en lång höstbonus. De blommar utomhus tills det nästan känns opassande!
BUSKMARGERIT

Buskmargerit

(Argyranthemum frutescens) behöver knappast någon närmare presentation.

Den klassiska vita och gula buskmargeriten är en av våra mest använda krukväxter, både för inomhus och  utomhusbruk. Populariteten ligger i att den är lättskött, tålig och blomvillig, något som alltid uppskattas i våra nordliga breddgrader.

Buskmargeritens flikiga bladverk återfinns i färgerna grågrönt, blågrönt eller mörkgrönt beroende på vilken sort man väljer. Vanligast är buskmargeriter med enkla blommor men det finns även sorter med anemonlika och dubbla blommor. Här kan alla hitta sin favorit.

Både begonia och margerit är fina i samplanteringar men de är så pass kraftigväxande att de står snyggast tillsammans med sommarblommor som inte behöver trängas om platsen på höjden och bredden.

Välj i stället något som växer ner över krukkanten, som silvernjurvinda, hänglobelia eller snöflinga.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placera ljust men inte i direkt sol, trivs bäst i halvskugga.

- Plantera i torvrik, gödslad jord.

- Vattna regelbundet! Helst ska jorden aldrig torka helt, då kan knopparna

vissna och falla av.

- Gödselvattna en gång i veckan så länge den blommar.

- Plocka bort vissna blommor efterhand.

 

BEGONIA ´DRAGON WING´

Begonia

'Dragon Wing' utvecklas under sommaren till en riktigt maffig planta, fullkomligt översållad av blommor ända fram till första frosten. Den är fiffigt självrensande – när en blomma vissnat puttas den snart bort av en ny knopp som går i blom. I för starkt solljus kan begonians bladkanter färgas röda och krulla ihop sig. Med vad gör väl det – här har vi en färgklick som trivs bäst i halvskugga till skugga!

'Dragon Wing' är en förnämlig sommarblomma med klockformade röda eller rosa blommor inramade av ett mörkt och friskt grönt bladverk.
När sommaren är som varmast söker vi oss till trädgårdens skuggiga platser och där vill 'Dragon Wing' också vara, gärna i en stor väldränerad kruka med näringsrik jord. Krukan kan vara av olika slag: hanging basket, planteringslådor, kärl, korgar eller mer klassiska i lera. Begonia 'Dragon Wing' har en enastående växtkraft, en planta kan bli uppåt en meter både hög och bred, därav behovet av ett stort planteringskärl.  

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placera i halvskugga till skugga.

- Plantera i stor, väldränerad kruka. Blanda lecakulor i jorden.

- Gödselvattna med svag dos regelbundet i kruka.

- Vid plantering i rabatt ska jorden vara näringsrik och lucker.


Inköpsställen