En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - Juli 2011

Min chokladskära ståtar ensam i en stor ljus terrakottakruka. Den blommar
och blommar och blommar sedan ännu lite till. Det är en av sommarens riktiga höjdare. Eftersom stjälkarna är så långa och styva är chokladskärans blommor fina som snitt. Tillsammans med daggkåpa och några strån från ett prydnadsgräs bildar de en sobert annorlunda bukett. Blomman är också fin att lägga i en skål med vatten som bordsdekoration. Då lägger man lättare märke till den vackra ståndaren i mitten, som glimmar likt guld.
Saintpaulian väljer jag i miniformat. Mer lättplacerad prydnad får man leta efter. I små söta krukor kan de stå i fönsterkarmar, på små hyllor, på nattduksbordet eller i badrumsfönstret. En kul dekoration mitt på middagsbordet blir små lerkrukor i rad med saintpaulior i olika färger. Minisarna är också populära presenter till små barn, som i saintpaulian kan få sin första spännande, och mycket tacksamma växt.
CHOKLADBLOMMA

Om den bara hade varit ätbar så vore chokladskäran fulländad. Namnet bär den tack vare de sammetsbruna blommornas doft av mild kakao. Mexikofödda chokladskäran, Cosmos atrosanguineus, är en utplanteringsväxt som blommar länge, från maj till långt in i september, vilket gör den väl värd att satsa på. Det går också alldeles utmärkt att plantera ut chokladskäran i rabatten.Det är en växt att lägga märke till för sommarens utekrukor och kärl.
Chokladskäran är fantastiskt fin i krukor, större kärl eller balkonglådor.

 

Blommorna lyfts upp ur det täta bladverket av långa, styva stjälkar som kan bli upp till 60 cm långa. Doften är tydlig av choklad men kan en varm dag gå över mot vanilj. Bladen är mörkgröna och lansettformade. Chokladskäran bär med lätthet upp en vacker kruka ensam men kombinera gärna med vita blommor som lobelia eller snötörel eller bladväxter med silverfärgade blad som silvernjurvinda som får hänga ner över krukan.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

 - Placera den i ett soligt eller halvskuggigt läge.
-Vattna regelbundet. Chokladblomman tål att torka upp mellan vattningarna.
- Jorden ska vara väldränerad.
- Gödselvattna då och då i kruka.
- Knipsa bort vissna blommor innan de bildar frön. Då håller sig plantan
vackrare och blomningen blir längre.

 

SAINT PAULIA

I fönsterkarmen är det hög tid för
saintpaulia, denna världsmästare bland krukväxter. Saint Paulia kan skryta med att vara en av världens mest använda krukväxter och har ett eget sällskap, Svenska Saintpauliasällskapet. Vad är det då som gör saintpaulian så populär? Kan det vara den långa blomningen, den enorma färgrikedomen och möjligheten att välja olika storlekar och olika former på både blad och blommor? Riktigt stora exemplar kan bli upp till en halvmeter i diameter medan de minsta bara är 5 cm.

Färger finns från enfärgade vita, lila, blå och rosa samt mängder av nyanser och färgkombinationer. Färg- och formrikedomen hos bladen gör de lika värdefulla som blomman. De kan vara spetsiga, runda, hjärtformade, ludna, blanka, mörkgröna, melerade, krusiga, nästan vita, brokiga med mycket mera.
Saintpaulian är en riktig samlarblomma; det går alltid att hitta en ny spännande variant!

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

 

- Placera ljust men inte i direkt sol.
- Vattna regelbundet men låt jorden torka ut mellan vattningarna. Vattna helst underifrån.
- Använd rumstempererat vatten.
- Ge svag dos med gödning då och då under blomningsperioden.
- Knipsa av överblommade stänglar nere vid jordytan.

 

Inköpsställen