En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - November 2011

Azalea var tidigare mest en julblomma för mig. Men nu kommer den hem så fort den finns i butiken på hösten. Det pratas ibland om att de är svårskötta men det handlar bara om att få lite rutin på vattningen. Ta för vana att varje eller varannan dag ge azalean ca 1 dl vatten så att jorden håller sig jämnt fuktig. Jag ställer azalean ljust så länge den bara är i knopp. Men när blommorna har slagit ut går det bra att flytta den in i rummet, bara där inte är alldeles för varmt.

Sedum blir jag mer och mer förtjust i för varje ny sort som kommer ut i handeln. Det verkar inte finnas någon hejd på färg och form. Nu finns också minivarianter som är roliga att samplantera till små skogar av skimrande feta blad. Sedum är en perfekt blomma att ge bort, i och med att den inte medför något jobb. Den sköter sig så gott som själv. Som bordsdekoration är det kul att ställa en rad med små sedum i likadana krukor längs mitten av bordet.

Rumsazalea / Fönsterazalea 

Fönsterazalea, Rhododendron simsii, är lätt att tycka om. Det är som att plocka in försommarens färgprakt när den är som allra mest avlägsen. Blommorna är stora, enkla eller fyllda, och finns i nyanser av vitt, rött, rosa och violett. Det finns även tvåfärgade sorter.

Hela plantan är mycket dekorativ, precis som trädgårdens azaleor. Bladen är friskt mörkgröna, lite läderrartade, och sitter på en vedartad mjukt rundad buske.

Det finns fönsterazaleor i miniformat för lite roligare arrangemang. De är trevliga att plocka med som liten present vid glöggbjudningarna i slutet av månaden.

Vilket intryck blomman ger påverkas mycket av krukvalet. En elegant kruka gör azalean till en vacker bordsdekoration medan en azalea i korg eller zinkkruka ser lantligt och hemtrevligt ut..

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

-- Placera ljust men inte i direkt solljus.
- Ge ca 1 dl vatten varje till varannan dag så jorden hålls jämnt fuktig.
- Ingen näring behöver tillsättas under blomningsperioden.

 

 

Sedum - Fetbladsväxter

Sedum, eller fetknoppsväxter, är växtvärldens dromedarer. I de tjocka, köttiga bladen lagras vatten, vilket gör att växten kan klara långa perioder av torka. Eftersom de trivs i sol och föredrar magra och porösa jordar används de ofta i grusträdgårdar och stenpartier. Men sedum är precis lika fina och tacksamma att använda inomhus.

De sprider likt alla krukväxter en frisk grönska men fungerar samtidigt som en kul inredningsdetalj. Sortimentet av sedum för inomhusbruk är numera stort vilket gör att du kan skapa dekorativa samplaneringar. Välj skiftande färg, storlek och bladform. Plantera i en grund kruka i kaktusjord och dekorera med vackra stenar.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placera ljust, gärna i full sol.
- Vintertid vill de gärna stå svalare.
- Vattna först när jorden har torkat. Ta bort allt överflödigt vatten!

 

Inköpsställen