En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - December 2011

Jag har verkligen välkomnat de nya sorterna av julstjärnor. Den klassiska är fin men passar kanske inte i alla rum och sammanhang. Nu går det att skoja till det med krulliga blad och andra färger på högbladen. Sorten ’Jester’ är snyggt julig. Den gör sig fantastiskt fin i julgrupper där den bildar strukturen med sitt stadiga, upprätta växtsätt. Det går aldrig att nog betona vikten av att skydda julstjärnan när den ska hem från butiken. Julstjärnan kan vissna på studs om den utsätts för minusgrader och blåst. Så vira in den ordentligt och lämna den inte i bilen långa stunder.

Rosenkalla är en sann prydnadsväxt. Den ska inte samplanteras utan ståta för sig själv i en hög, elegant kruka. Står den i fönsterkarmen är det ofta snyggare att sätta någon prydnadssak bredvid än att fylla på med mer växtlighet. Rosenkallan tar ändå all uppmärksamhet.

Julstjärnan ´Jester´

Julstjärnan ’Jester’ är i och för sig klassiskt röd med mörkt gröna, men formen på högbladen är lite smalare och mer upprättstående. De är lika tulpaner, vilket ger växten ett mer sofistikerat intryck. Sorten har lång hållbarhet.

 

julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, tar plats hemma är julens förberedelser officiellt påbörjade. Förr hade vi inte många valmöjligheter utan det var klassiskt julröd sort som gällde. På senare år har det kommit många nya sorter, till glädje för oss alla, med skiftningar i såväl färg som form och storlek.


En vanlig fråga är om det går att få julstjärnan att blomma om. Under mycket specifika förhållanden, där det viktiga är att växten får exakt rätt mängd ljus, går det bra. Men julstjärnan bör ses som en slit och släng-blomma, som dock hinner skänka mycket glädje innan den åker ut med julen.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placeras ljust och soligt, skuggas lätt i söder.

- Rumstemperatur året runt. Trivs inte om temperaturen går under 15 grader.

- Jämn bevattning med ljummet vatten. Vill inte stå blött.

- Mycket känslig för kyla och drag. Var noga med att den är väl inpackad när du lämnar butiken.

 

Rosenkalla

Rosenkalla,

Anthurium andraeanum, ser inte så lättskött ut som den är. Den är så stilig och välputsad att det verkar ligga mycket jobb bakom. Men icke! Rosenkallan ställer ytterst få krav men presterar desto mer. Den annorlunda blomman består av en kolv och ett hölsterblad. Kolvarna är rosa, vita eller röda. Hölsterbladen likaså, men det finns också i flerfärgade varianter.

Rosenkallan blommar året om och varje blomma håller länge. Nedanför blomman sitter skinande blanka, gröna blad på långa skaft. Det är lätt att göra ett personligt val av rosenkalla genom att titta efter en färgsamman-sättning i blomman som passar just dig och därtill välja en kruka som fångar upp just den sorten.

Rosenkalla har luftrenande egenskaper och är ett bra alternativ för dem som är överkänsliga mot exempelvis julstjärna och hyacint.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

- Placeras ljust, skuggas lätt i söder.

- Rumstemperatur året runt. Trivs inte om temperaturen går under 15 grader.

- Jämn bevattning med ljummet vatten. Vill inte stå blött.

- Gödslas med kalkfri näring vår och höst.

- Trivs i kalkfri och lucker jord.

Inköpsställen