En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Månadens Blomma - April 2012

Ranunkel och Änglapelargon

Ranunculus asiaticus

Ranunkel använder man för de vackra och dekorativa blommornas skull. Blommorna är fyllda och de finns i mängder av olika glada färger - gult, orange, vitt, rött och rosa. Ranunkel fungerar utmärkt både utomhus och inomhus. Så snart temperaturen håller sig över nollan kan ranunkel planteras ut i lådor, krukor och balkonglådor. Plantera gärna tillsammans med murgröna eller små, vintergröna buskar som också tål låga temperaturer. Vill du ha ett riktigt färgfyrverkeri kan ranunkel arrangeras tillsammans med lökväxter och penséer.

 

 

Du kan också använda ranunkel inomhus för att få in färg och vårkänsla. Inomhus håller sig ranunkel längst om den står ljust och svalt. Ranunkel betyder liten groda, och namnet syftar på att ranunkler trivs vid vattnet. Det är därför viktigt att ranunkler vattnas oftaoch att jorden hålls fuktig, så ha den någonstans där du ser den och inte glömmer att vattna den!

Ranunkel är också väldigt fin och hållbar som snittblomma.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

Placeras ljust och luftigt, ej över värme. Jorden hålls lätt fuktig men aldrig blöt.
P
lantera den i rabatt på ljus plats i näringsrik, fuktig jord. Knölarna tas sedan upp på hösten,
Förvara dem frostfritt och kan sedan drivas igen tidigt på våren.

 

Ängla- Pensépelargon

Änglapelargonen eller pensépelargonen som den också kallas, är en korsning mellan engelsk pelargon och citronpelargon. Eftersom änglapelargonen är släkt med citronpelargonen doftar bladen svagt av citron.

Änglapelargonen har klasar av violformade blommor i rosa, vitt eller lila som översållar växten under tidig vår fram till och med juni. Blommorna är två- eller flerfärgade med ljusare och mörkare nyanser.
Änglapelargonen trivs bäst när den står ljust, även i full sol, och i rumstemperatur. Vattna ordentligt! Änglapelargonen är också fin i kruka utomhus på sommaren.


Den riktigt drivne trädgårdsentusiasten kan övervintra änglapelargonen och få den att blomma om igen. Då ska den stå svalt,10-12°, över vintern och endast vattnas sparsamt. På våren beskärs den och sedan kan man njuta av en överdådig blomning igen. I augusti kan man ta sticklingar och sätta dem i sand.

Pelargonen har en anrik historia i Sverige och har odlats här sedan 1600-talet. På 1800-talet blev den oerhört populär som krukväxt och har allt sedan dess odlats i stora mängder. Pelargonen är älskad av många och det finns få krukväxter som är så förknippade med hemtrevnad som just pelargon. Pelargonen upplevs nog av många som en typiskt svensk krukväxt, men det är även en älskad krukväxt i många sydeuropeiska länder. Vill man ha en medelhavsinspirerad uteplats är det därför en ypperlig idé att placera ut pelargoner i lådor och krukor.

Trädgårdsmästarens värdefulla råd:

Placeras ljust, även i full sol. Rumstemperatur.
Vintertid vid övervintring 10-12°.
Vattna rikligt utan att jorden blir blöt, vintertid sparsamt utan att den torkar. Ge näring under hela växtperioden.

Inköpsställen