En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Säsongsinspiration

 

AMARYLLIS

Att följa en amaryllis från lök tills dess att den börjar blomma är en fantastisk upplevelse som dessutom är näst intill omöjligt att misslyckas med! Ur den stora löken sträcker sig kraftiga blomstänglar och tjocka knoppar bildas som till slut slår ut i magnifik blomning.

 

 

 

 

 

.Amaryllis är en lökväxt och lökarna kommer främst från Sydamerika eller Holland. På amaryllis har omfattande förädlingsarbete gjorts och de blommor som odlas idag är till största del hybrider.

Amaryllis finns i mängder av olika färger; röda, vita, rosa eller tvåfärgade. De eleganta blomklockorna ger växten dess eleganta och praktfulla utseende. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare temperatur gör att knopparna och blommorna håller sig längre.

 

Förväxta amaryllisar får långa stjälkar som gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. Blommorna är hållbara och de kan placeras i en vacker vas: ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är också att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Amaryllisstjälken fylls då med vatten, vilket gör att blommorna håller sig fräscha länge.

Ett annat alternativ är att sätta amaryllisen i tunga krukor, då förhindrar man att de välter. Det finns också olika typer av stöd.

Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadiet

Arbeta med en grupp likadana vaser eller krukor och placera amaryllisen tillsammans med annat vackert höst- och adventspynt. Kanske en glasskål med nypon, stenar, ett vackert ljus eller varför inte några guldfiskar?

Plocka olika typer av mossa och lägg ovanpå amaryllislöken för ett mjukare utseende.

Konsten att få amaryllis att blomma om:

Vill du få amaryllisen att blomma om skär du av överblommade blommor och låter sedan stängeln få vissna ner. Låt därefter amaryllisen växa som en krukväxt. Vattna och gödsla fram till september då löken behöver en period av vila för att blomma om. Förvara löken torrt och svalt. I november tar du fram löken igen och planterar om den i god jord.

Det finns även fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen i handeln. Namnen är mycket talande; fjärilsamaryllis har fjärilsliknande blommor medan spindelamaryllis har spindelliknande blommor.  Fjärils- och spindelamaryllis har mindre lökar.

Inköpsställen