En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Säsongsinspiration

 

Julros / Helleborus

Julros är en fantastiskt perenn som blommar mitt i vintern när det är som mörkast. Hur många andra perenner gör det?

Det finns många olika julrosor. Förutom den vanliga julrosen består Helleborus-släktet av 20 andra arter och dessutom mängder av hybrider (korsningar). Alla blommar tidigt, även om många är aningen senare i starten än vår vanliga julros vars vetenskapliga namn är Helleborus niger.

 

Julrosen, Helleborus niger, har vita blommor och är den vanligast förekommande julrosen hos oss. Den kan börja blomma i november, eller vänta till februari-april, beroende på vädret. Blommorna är otroligt vackra och har ofta rosa skiftningar på utsidan. Ögat är grönt och de många ståndarna gör att blommans mitt ser lite gul ut. Höjd ca 30 cm.

 


Tjusiga hybriderna finns också i Helleborus x hybridus (hybridkomplex med orientalis

m fl). De har stora, lätt nickande blommor i de mest varierande färger. Vitt och rosa liksom rött i nyanser från ljusrött till nästan svart. Eller gräddgult och blågrått! Dessutom har de i många fall effektfulla prickar på blommans insida, mönstret varierar från planta till planta.

De flesta julrosor har dessutom ett vackert, vintergrönt bladverk.

I takt med att julrosornas ökat i popularitet har det också blivit vanligare att man plockar in perennen och använder den som krukväxt inomhus.

 

 

.

Vill man använda julrosor inomhus är det allra vackraste att lägga julrosorna i en skål med vatten och låta dem flyta omkring uppåtvända. Man ser då de vackra blommorna, som utomhus ofta döljs av det glansiga gröna bladverket. Att sätta julrosorna i en liten vas är också fint. Använd gärna en halv dos snittblomsnäring i vattnet.

Används julrosen som krukväxt inomhus står den sig inte lika länge som utomhus, men genom att placera den så svalt som möjligt kan blomningen förlängas. Utomhus varar blomningen mycket länge, ofta ett par månader.

Har man använt julrosorna som krukväxter inomhus kan de sedan ställas svalt och därefter planteras ut i trädgården. Julrosorna trivs bäst i vandrande skugga och i ett vindskyddat läge. Jorden bör helst vara väldränerad, djup, mullrik och gärna kalkhaltig. Den bör inte torka ut under soliga sommardagar. Julrosor bör helst inte flyttas för ofta eftersom det tar några år innan de blommar efter omplantering. Dela och plantera helst på våren.

   

Inköpsställen