En aktivitet av Blomsterfrämjandet för media och produkterna finns just nu i din Blomsterbutik.

Säsongsinspiration julen

 

STORBLOMMIG CYKLAMEN

Cyklamen är en annan krukväxt som är vacker i advent. Cyklamen har både vackra blad och blommor. Bladen hos cyklamen är omvänt hjärtformade till njurformade i gröna nyanser med vackert grå mönstring.

Utbudet av cyklamen i olika storlekar och färger är stort i advent. På senare år har vita cyklamen till advent blivit populärt, men det finns också många härliga rosa-röda toner för den som vill ha mer färg till jul.

 

 

Bild till höger: Cyclamen persicum


 

Cyklamen trivs bäst i ljusa fönster men inte i direkt sol och gärna där det inte finns element i direkt anslutning till fönstret. Moderna bostäder där uppvärmningen sker med hjälp av golvvärme passar cyklamen perfekt. Cyklamen trivs också i svala rum, så ett frostfritt inglasat uterum eller liknande är en perfekt plats.

När cyklamen ska vattnas är det bäst att göra detta direkt i ytterkrukan, på så vis undviks att stjälkar, skott och rotknöl fuktas. Blir det vatten stående i den täta bladmassan kan svampangrepp lätt uppträda.

Bild till vänster: Cyclamen persicum

Om cyklamen får gula blad eller vissna blomstjälkar som ska tas bort görs det lättast genom att stjälken vrids några varv och sedan dras bort med ett ryck. Med metoden vrida och rycka undviks skador på rotknölen och att bitar av stjälkar sitter kvar i den täta bladmassan och ruttnar.

Tilläggas kan att cyklamen är omgärdat av många myter, bland annat sägs det inom den vita magin att cyklamen bringar lycka och glädje. Och vem önskar sig inte det?

 

Bild till höger: Cyclamen persicum

Inköpsställen